PDA

Bekijk de volledige versie : Spermacellen voor het eerst in lab gemaakt Bewaar artikel Valérie Wauters 11/05/15 -


D*nnis Geentjens
11th May 2015, 19:21
Er werden voor het eerst menselijke spermacellen in een laboratorium gemaakt. Een enorme doorbraak voor de wetenschap, en mogelijk dé ultieme oplossing voor onvruchtbare mannen.

Een groep Franse wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd in vitro spermacellen te kweken. De wetenschap probeert al tijden een manier te vinden om mannelijke vruchtbare cellen, gekend onder de naam speramatogonia, te doen uitgroeien tot volwassen spermacellen. Dit proces neemt in het menselijk lichaam 70 dagen in beslag, maar sommige mannen slagen er niet in om gedurende die tijdspanne de spermatogonia te doen uitgroeien tot spermacellen.

"Ons team is het eerste ter wereld dat een technologie heeft kunnen ontwikkelen om in vitro volledig gevormde spermatozoïden te kunnen creëren", aldus Isabelle Cuoc, CEO van Kallistern. "De spermatozoïden zijn bovendien sterk genoeg om voor IVF gebruikt te worden."

Dit onderzoek, dat nog niet officieel werd geverifiërd, kan een doorbraak betekenen voor onvruchtbare mannen. Hun spermatogonia kunnen in een gecontroleerde labomgeving uitgroeien tot vruchtbare cellen, waardoor ze de kans krijgen om hun eigen kind te verwekken.

Uitstekend nieuws, al wordt er door vruchtbaarheidsspecialist Allan Pacey meteen een kanttekening gemaakt. "Dat er een techniek gevonden is om dit te doen, wil niet zeggen dat hij meteen kan of mag ingezet worden in vruchtbaarheidsklinieken." Nog even geduld, dus.

Bron: Het Laatste Nieuws
Datum: 11/05/2015
URL: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2317035/2015/05/11/Spermacellen-voor-het-eerst-in-lab-gemaakt.dhtml

Mening:

Moest deze techniek effectief gebruikt kunnen worden bij alle patiënten dan denk ik dat er terug vele mensen hoop krijgen in een IVF methode. Bij sommige koppels ligt de oorzaak van hun onvruchtbaarheid juist bij dit probleem. Het zal voor vele koppels nieuwe hoop zijn en voor vele een teleurstelling besparen. Het is een minder natuurlijke manier van kinderen krijgen maar achteraf kan je wel tegen je kinderen zeggen dat jij de biologische papa bent van je kind. Dit bespaart een hoop ellende die je nu wel hebt wanneer je sperma gebruikt dat afkomstig is van de spermabank.

Sofie.DeWolf
14th May 2015, 10:54
Mijn mening loopt parallel met de mening van D*nnis. Koppels zien er erg van af als ze geen kinderen kunnen krijgen doordat de spermacellen niet gezond zijn, ze kunnen er zelfs depressief van worden. Het is voor veel mensen een grote stap om naar een spermabank te gaan, omdat ze weten dat het kind biologisch dan niet 'echt' van hen is en ze er tegenop zien om dit ooit aan hun kind(eren) te vertellen. De zekerheid dat het kind 100% van het koppel is (biologisch gezien uiteraard) kan veel voor hen betekenen. Ik vind het goed dat wetenschappers hier onderzoek naar doen. Het is een veelvoorkomend fenomeen dat ouders moeten kiezen voor een IVF-behandeling. Nu is er weer hoop voor koppels bij wie het op de natuurlijke manier niet lukt om een kindje te krijgen. Deze hoop kan het verschil betekenen tussen het gelukkig of ongelukkig zijn van een koppel.