PDA

Bekijk de volledige versie : Hoeveel calorieën zitten er in uw drankje?


g*tte.jansen
30th April 2015, 17:39
Alcoholische dranken moeten vanaf 2016 het aantal calorieën op de verpakking vermelden. Dat besliste het Europees Parlement woensdag. Wij lopen op de feiten vooruit en lijsten nu alvast de voedingswaarde op van een standaardglas bier, speciaalbier, wijn of sterke drank.
Twee elementen hebben een belangrijke invloed op de voedingswaarde: het alcoholpercentage en de omvang van een standaardglas. Een speciaalbier bevat vaak meer alcohol dan een pilsje en bevat dus ook meer calorieën. Bovendien worden speciale bieren vaker in glazen van 33 centiliter geserveerd, wat de teller nog doet oplopen. Het zal dus niet verwonderen dat een tripel meer dan dubbel zo veel calorieën bevat als een pilsje. Wijn bevat dan weer meer alcohol, maar wordt in kleinere glazen geschonken. Een glas wijn maakt per saldo minder dik, maar dat geldt uiteraard enkel voor wie het bij een glas houdt.

Wat alchoholgebruik betreft, zit België in de Europese middenmoot (zie onderste grafiek). De gemiddelde Belg drinkt meer dan een Italiaan, een Fin, een Brit of een Pool, maar minder dan een Hongaar, een Duitser of een Fransman. Al moeten we nuanceren: in veel Oost- en Zuid-Europese landen zijn zijn sterke dranken - met een hoger alcoholpercentage - een pak populairder. Een Pool drinkt in liter dan wel minder, maar zal meer alcohol binnenkrijgen.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150430_01657141

Mening:
Ik ben tegen het invoeren van deze wet. De meeste mensen weten wel dat alcoholische dranken heel wat calorieën bevatten, maar moet dit daarom ook benadrukt worden? Vele mensen drinken eens een glaasje wijn omdat ze even willen genieten. Ik denk dat dit mensen aanzet om nog meer bezig te zijn met calorieën en dit dus een slechte invloed kan uitoefenen. Ikzelf moet niet weten hoeveel calorieën er in mijn glas zitten. Zo gaan mensen zich sneller schuldig voelen omdat ze eens een glaasje drinken. Teveel alcohol is natuurlijk niet gezond, maar dat is algemeen geweten. Ik zie weinig voordelen in deze nieuwe wet.

wim leenaerts
30th April 2015, 22:08
Ik juich dit net toe. Niet omdat mensen dan meer met calorieën bezig gaan zijn (wat op zich met de obesitas epidemie niet slecht zou zijn voor de volksgezondheid) maar zodat ze bewuster met hun alcoholgebruik bezig zouden zijn.

Als geheelonthouder begrijp ik die tolerantie tegenover alcohol nog steeds niet goed.

van wikipedia (omdat het gewoon de snelste en duidelijkste bron is):
Alcohol is volgens sommigen een harddrug, hoewel deze stof in de meeste landen niet verboden is. Het gebruik van alcoholhoudende drank is diep geworteld (en algemeen geaccepteerd) in de westerse cultuur. Overigens wordt alcohol ook in veel oosterse landen al eeuwenlang op grote schaal gebruikt. Zo is het voor velen een verrassing om te horen dat Sri Lanka het land is met het grootste percentage alcoholisten ter wereld.

Andere mensen beweren juist dat alcohol geen harddrug is. Alcohol staat in de Opiumwet ook niet omschreven als een harddrug. Toch is alcohol zowel geestelijk als lichamelijk verslavend, en bij frequent dagelijks gebruik zelfs schadelijker dan sommige andere harddrugs.[1].

Ik geef in het 3de jaar les over de invloed van drugs (en dus ook alcohol) op de hersenen en vertel altijd dat wanneer alcohol niet zou bestaan en nu plots uitgevonden zou worden, dan zou het - na grondig onderzoek - onmiddellijk verboden worden. Maar door de reden die in de wikipedia-quote als eerste gegeven wordt, is dat nu niet het geval. Enkel en alleen om die reden.