g*tte.jansen
30th April 2015, 17:39
Alcoholische dranken moeten vanaf 2016 het aantal calorieën op de verpakking vermelden. Dat besliste het Europees Parlement woensdag. Wij lopen op de feiten vooruit en lijsten nu alvast de voedingswaarde op van een standaardglas bier, speciaalbier, wijn of sterke drank.
Twee elementen hebben een belangrijke invloed op de voedingswaarde: het alcoholpercentage en de omvang van een standaardglas. Een speciaalbier bevat vaak meer alcohol dan een pilsje en bevat dus ook meer calorieën. Bovendien worden speciale bieren vaker in glazen van 33 centiliter geserveerd, wat de teller nog doet oplopen. Het zal dus niet verwonderen dat een tripel meer dan dubbel zo veel calorieën bevat als een pilsje. Wijn bevat dan weer meer alcohol, maar wordt in kleinere glazen geschonken. Een glas wijn maakt per saldo minder dik, maar dat geldt uiteraard enkel voor wie het bij een glas houdt.
Wat alchoholgebruik betreft, zit België in de Europese middenmoot (zie onderste grafiek). De gemiddelde Belg drinkt meer dan een Italiaan, een Fin, een Brit of een Pool, maar minder dan een Hongaar, een Duitser of een Fransman. Al moeten we nuanceren: in veel Oost- en Zuid-Europese landen zijn zijn sterke dranken - met een hoger alcoholpercentage - een pak populairder. Een Pool drinkt in liter dan wel minder, maar zal meer alcohol binnenkrijgen.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150430_01657141
Mening:
Ik ben tegen het invoeren van deze wet. De meeste mensen weten wel dat alcoholische dranken heel wat calorieën bevatten, maar moet dit daarom ook benadrukt worden? Vele mensen drinken eens een glaasje wijn omdat ze even willen genieten. Ik denk dat dit mensen aanzet om nog meer bezig te zijn met calorieën en dit dus een slechte invloed kan uitoefenen. Ikzelf moet niet weten hoeveel calorieën er in mijn glas zitten. Zo gaan mensen zich sneller schuldig voelen omdat ze eens een glaasje drinken. Teveel alcohol is natuurlijk niet gezond, maar dat is algemeen geweten. Ik zie weinig voordelen in deze nieuwe wet.
Twee elementen hebben een belangrijke invloed op de voedingswaarde: het alcoholpercentage en de omvang van een standaardglas. Een speciaalbier bevat vaak meer alcohol dan een pilsje en bevat dus ook meer calorieën. Bovendien worden speciale bieren vaker in glazen van 33 centiliter geserveerd, wat de teller nog doet oplopen. Het zal dus niet verwonderen dat een tripel meer dan dubbel zo veel calorieën bevat als een pilsje. Wijn bevat dan weer meer alcohol, maar wordt in kleinere glazen geschonken. Een glas wijn maakt per saldo minder dik, maar dat geldt uiteraard enkel voor wie het bij een glas houdt.
Wat alchoholgebruik betreft, zit België in de Europese middenmoot (zie onderste grafiek). De gemiddelde Belg drinkt meer dan een Italiaan, een Fin, een Brit of een Pool, maar minder dan een Hongaar, een Duitser of een Fransman. Al moeten we nuanceren: in veel Oost- en Zuid-Europese landen zijn zijn sterke dranken - met een hoger alcoholpercentage - een pak populairder. Een Pool drinkt in liter dan wel minder, maar zal meer alcohol binnenkrijgen.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150430_01657141
Mening:
Ik ben tegen het invoeren van deze wet. De meeste mensen weten wel dat alcoholische dranken heel wat calorieën bevatten, maar moet dit daarom ook benadrukt worden? Vele mensen drinken eens een glaasje wijn omdat ze even willen genieten. Ik denk dat dit mensen aanzet om nog meer bezig te zijn met calorieën en dit dus een slechte invloed kan uitoefenen. Ikzelf moet niet weten hoeveel calorieën er in mijn glas zitten. Zo gaan mensen zich sneller schuldig voelen omdat ze eens een glaasje drinken. Teveel alcohol is natuurlijk niet gezond, maar dat is algemeen geweten. Ik zie weinig voordelen in deze nieuwe wet.