PDA

Bekijk de volledige versie : Gigantische magmareservoir ontdekt onder Yellowstone


A*s Van den Kieboom
24th April 2015, 20:54
In de aardkorst onder het Amerikaanse Yellowstone National Park hebben onderzoekers een reusachtig groot magmareservoir ontdekt. De hoeveelheid magma onder de vulkaan zou ongeveer elf keer in de Grand Canyon passen.

Onderzoekers hebben het vulkanische systeem onder het Yellowstone National Park ontrafeld. Zo’n dertig kilometer onder de aardkorst ontdekten ze één van de meest dynamische vulkanische systemen ter wereld. Dat blijkt uit een studie die het team van de University van Utah heeft gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Yellowstone, op de grens van de staten Idaho, Montana en Wyoming, ligt op een van de grootste supervulkanen ter wereld. Die slaapt momenteel, maar kende in het verleden al drie keer een catastrofale uitbarsting. De laatste keer was 640.000 jaar geleden.

Als de supervulkaan zou uitbarsten, zouden ongeveer 90.000 mensen direct omkomen. Daarna zou twee derde van de Vernigde Staten onleefbaar worden door een drie meter hoge aslaag. Ten slotte zouden vulkanisch as, stenen en gassen het vliegverkeer over de hele wereld onmogelijk maken. Maar geen paniek: elk jaar is er ongeveer 1 kans op 700.000 op een uitbarsting.

Eerder was al een kleinere magmakamer gevonden zo’n vijftien kilometer diepte. Omdat die nooit alleen verantwoordelijk kon zijn voor de grote hoeveelheid gesmolten steen onder het aardoppervlak en de koolstofdioxide die in het gebied vrijkomt, wisten geleerden dat er meer te ontdekken viel. De nieuwe ontdekking zal de onderzoekers helpen om het mechanisme van de supervulkaan beter te begrijpen.

Bron:
Het Nieuwsblad - 24 april 2015
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150424_01647006

Eigen mening:
Ik vind het positief dat ze deze magmakamer hebben ontdekt. Zo kunnen wetenschappers meer én betere onderzoeken doen naar vulkanen en alles wat hiermee te maken heeft. Wat doet een vulkaan als hij slaapt? Hoe zien ze dat aan de magmakamer? Hoe kunnen ze een eventuele uitbarsting voorkomen? Heeft onze manier van leven invloed op een uitbarsting? ...
Verder vind ik het ook vreemd waarom dit nú pas wordt ontdekt. Uiteraard is 30 kilometer onder de aardkorst niet niets, maar als 15 kilometer lukt, waarom dan niet 30 kilometer? Als je kijkt naar de explosieve groei van de wetenschap op gebied van telefonie dan zou je dit binnen de andere wetenschappelijke domeinen ook verwachten. Dit is blijkbaar niet het geval.