PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije roept ambassadeur in Oostenrijk terug na verklaring over ‘Armeense genocide’


B*ent.Boeckmans
23rd April 2015, 11:49
De Turkse regering heeft zijn ambassadeur in Oostenrijk teruggeroepen ‘voor beraad’ nadat het parlement in Wenen een verklaring had afgelegd over de ‘volkerenmoord’ tegen de Armeniërs van 100 jaar geleden. ‘Dit zal permanente sporen nalaten op de Turks-Oostenrijkse vriendschap’, klinkt het in een Turkse mededeling.

Alle politieke fracties in het Oostenrijkse parlement erkenden dinsdag via een symbolische gezamenlijke verklaring de genocide op de Armeniërs door het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naar schatting tussen 200.000 en 1,5 miljoen mensen kwamen daarbij om het leven. Oostenrijk-Hongarije was destijds een bondgenoot van het Ottomaanse Rijk.

Turkije, de opvolgstaat van het Ottomaanse Rijk, ontkent echter dat er een systematische massamoord heeft plaatsgevonden en vindt dat de Oostenrijkers ‘ten prooi zijn gevallen aan inspanningen van sommigen om de perceptie te manipuleren’. De laatste dagen riep Ankara ook al zijn ambassadeur bij het Vaticaan terug nadat de paus voor het eerst over een ‘genocide’ tegen de Armeniërs had gesproken.

Bron: www.standaard.be 23/04/2015

Eigen mening: Ik ben erg blij dat Oostenrijk het ook aandurft deze genocide te benoemen met de woorden dat het is : een genocide.
De Armeense genocide is nu exact 100 jaar geleden gestart en nog steeds willen de Turken deze zwarte bladzijde in hun geschiedenis niet erkennen. Dit is exact hetzelfde als Duitsland dat zou zeggen dat er nooit een nazibewind is geweest. Dat is vervalsing van de geschiedenis! Hoe erg het ook mag geweest zijn, de Turken hebben wel degelijk deze genocide uitgevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Oostenrijk voegt zich nu bij een lijstje van landen dat alsmaar groter wordt. Ook Duitsland, één van de grootste handelspartners van Turkije, stemt over een resolutie. Verschillende landen en internationale organisaties erkennen de genocide: Argentinië, Armenië, België, Canada, Cyprus, Europese Unie, Frankrijk, Griekenland, Italië, Libanon, Nederland, Polen, Raad van Europa, Rusland, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Hoewel president Ronald Reagan expliciet refereerde aan de Armeense genocide, is er in de VS geen resolutie aangenomen om de genocide te erkennen. Ook Obama durft het woord niet in de mond te nemen, maar erkent wel dat er massaal veel Armeniërs gestorven zijn in die vreselijke periode. Het wordt tijd dat iedereen zich bij deze lijst voegt: dit zal een duidelijke boodschap sturen naar Turkije. Hoe erg het ook voor hen mag zijn, na bijna 100 jaar daarover te zwijgen wordt het hoog tijd dat ze de Armeense volkerenmoord eindelijk erkennen!