PDA

Bekijk de volledige versie : Drone strooit nuttige insecten


S*ijn Verbraecken
22nd April 2015, 14:11
Een Australische student ontwikkelde een drone die plaagbestrijdende insecten over gewassen kan “uitsproeien”.

Spint is een plaag die boeren niet graag zien komen. De mijten zuigen plantencellen leeg en geven zo de oogstopbrengst een ferme knauw. Spint kent gelukkig ook natuurlijke vijanden, zoals de Neoseiulus californicus, een mijt die in verscheidene omgevingen kan overleven en verschillende plaagdiertjes op zijn menu heeft staan. Michael Godfrey, student landbouwkunde aan de Australische University of Queensland, bouwde een gebruiksvriendelijke drone die Neoseiulus californicus voor de boeren over het land kan uitstrooien. ‘Wanneer koren groeit is het erg moeilijk om tussen de gewassen te lopen en insecten te verspreiden. Een drone die er over vliegt en de insecten verdeelt vanuit de lucht is veel efficiënter en kostenbesparender’, zegt hij.

Godfrey bouwde een drone op maat waarbij de mijten in een container onderaan het toestel zitten. De diertjes worden vanuit het vliegende tuig op het land gedropt zoals een strooiwagen zaad verspreidt. Besturing gebeurt vanop de grond. De drone staat wel nog niet op punt, verklaart Godfrey, het moeilijkste is de hoeveelheid uitgestrooide insecten te regelen. ‘De volgende stap is om de gewassen op te volgen en te zien wat er gebeurt nadat de insecten zijn geland.’

Bron: Eos wetenschap, 22 april 2015
http://eoswetenschap.eu/artikel/drone-strooit-nuttige-insecten

Mening
Dit is een grote voorruitgang voor de boeren. Als dit effectief zou werken, kan de productie flink stijgen. In het artikel bijvoorbeeld is spint een echte plaag en hierdoor gaat een deel van de oogst verloren. Het behandelen ervan is niet even makkelijk, zeker als het om grootte velden gaat. Z'n Drone heeft als voordeel dat je de planten niet moet beschadigen terwijl zij zich in hun groeiproces bevinden. Deze methode is ook milieuvriendelijk en zo zullen heel veel boeren dit willen toepassen. Pesticide wordt meestal niet altijd meer toegelaten. Het enige nadeel hiervan is dat er een zeker kostenplaatje aan zal hangen. De Drone moet speciaal opbouwt worden, wat niet altijd even makkelijk blijkt te zijn. Het zal nog een aantal jaar duren voordat dit werkelijk helemaal op punt staat.
Toch geloof in dit project, maar ik zie vrees dat het kostenplaatje te groot gaat zijn. Zeker voor kleine boeren is dit misschien verlieslatend, maar een enorm voordeel voor grote boeren.