PDA

Bekijk de volledige versie : FBI leverde decennialang foute forensische analyses af


A*s Van den Kieboom
20th April 2015, 15:31
Experts van de Amerikaanse federale politiedienst FBI hebben jarenlang massaal foute forensische analyses afgeleverd bij gerechtelijke onderzoeken. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post. Volgens het blad gebeurde dat nog voor het jaar 2000, tijdens een periode die meer dan twee decennia duurde.

Van de 28 onderzoekers in een eliteteam dat haarstalen onderzocht, hebben er maar liefst 26 valse resultaten afgeleverd, ten gunste van de aanklager, zo schrijft de krant op basis van informatie van de National Association of Criminal Defense Lawyers (NACDL) en de Innocence Project. Die twee organisaties staan de Amerikaanse overheid bij in een grootschalige herziening van rechtszaken met twijfelachtig forensisch materiaal. Het Amerikaanse departement van Justitie en de FBI hebben de fouten toegegeven.

Voorlopig zijn 268 rechtszaken onder de loep genomen. In 95 procent van de gevallen speelden de foute analyses de openbare aanklager in de kaart. Dat wil evenwel niet zeggen dat er geen andere bewijsstukken konden geweest zijn voor de schuld van de veroordeelde, zo benadrukt Washington Post. In 32 van de onderzochte zaken werd uiteindelijk de doodstraf uitgesproken, veertien gevangenen zijn geëxecuteerd of overleden.

De herziening is nog niet ten einde, volgens de krant zijn bovenstaande resultaten nog maar het topje van de ijsberg. In totaal worden 2.500 rechtszaken opnieuw bekeken. Beklaagden en aanklagers in 46 staten worden op de hoogte gebracht zodat eventueel beroep kan worden aangetekend tegen veroordelingen waarin de haaranalyses een rol van betekenis speelden. In de voorbije jaren werden al vijf beklaagden vrijgepleit. In vele gevallen zal het echter moeilijk zijn om opnieuw een proces te voeren, omdat oud bewijsmateriaal verloren is gegaan of onbruikbaar is geworden.

Nu met DNA

Juridische experts spreken van een 'ramp'. De zaak bewijst dat Justitie niet in staat was om foute wetenschappelijke informatie uit de rechtszalen te houden.

Het was de Washington Post die enkele jaren geleden het probleem met de haaranalyses aan de kaak stelde. In 2012 startten de federale autoriteiten de herziening. Tot 2000 waren de technieken om haren te matchen ontoereikend, maar toch lieten de forensische analisten in hun getuigenissen uitschijnen dat ze zekere gelijkenissen gevonden hadden tussen haren op de plaats van de misdaad en die van de de beklaagden. De conclusies waren onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd, omdat eigenlijk niet duidelijk is hoe haren van verschillende mensen op elkaar kunnen lijken. Intussen worden haaranalyses gedubbelcheckt met de veel accuratere DNA-analyses.

Bron:
De Standaard - 20 april 2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150420_01638472

Eigen mening:
Eigenlijk vind ik dit niet kunnen. Een land dat zo ver staat met technologie en dat met dit afkomt?! Er zijn waarschijnlijk verschillende beschuldigden verkeerd veroordeeld zodat ze wel of niet bestraft werden. Uiteraard kunnen deze rechtszaken opnieuw worden opengesteld voor verder onderzoek, maar waar ze zijn ze dan mee bezig? Dan zoeken ze naar bewijzen die eigenlijk al lang niet meer bestaan omdat op de plaats van misdaad de sporen zijn uitgewist. Ze kunnen wel DNA-stalen afnemen van de toen beschuldigde en terug heel het onderzoek starten. Voor hetzelfde geld heeft de beschuldigde toen de doodstraf gekregen en leeft deze persoon niet meer, maar was hij wel onschuldig.