PDA

Bekijk de volledige versie : Günter Grass (1927-2015)


Barst
13th April 2015, 13:36
Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden


De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is overleden op 87-jarige leeftijd in de Noord-Duitse stad Lübeck. Dat melden Duitse media.


Günter Grass geldt als één van de belangrijkste Europese schrijvers van de twintigste eeuw. Belangrijk werken van hem zijn ‘De Bot’, ‘Mijn eeuw’ en uiteraard ‘De blikken trom’ waarmee hij doorbrak in 1959. Hij kreeg in 1999 de Nobelprijs voor Literatuur. Grass behoorde tot het schrijverscollectief 'Gruppe 47'. Grass gold als een sociaal bewogen figuur in Duitsland en zag zichzelf als een kritische toeschouwer.

Grass groeide op in de kruidenierszaak van zijn ouders in vooroorlogse Gdansk (toen Danzig). Tijdens zijn jeugd had hij het niet breed. Op 17-jarige leeftijd was hij lid van de Hitler Jeugd en later kwam hij terecht bij de Waffen SS. Maar dat zou hij pas in 2006 onthullen, wat toen een hele controverse veroorzaakte.

Sinds 1961 engageerde hij zich politiek voor de Duitse sociaaldemocraten (SPD) zonder echt toe te treden tot de partij. Hij liet niet na zich te mengen in het politieke debat. Hij uitte zich als een felle voorstander voor het toewijzen van compensaties aan arbeiders die werden verplicht te werken tijdens de Nazi-periode. Ook sprak hij zich uit voor mensenrechten en vervolgde schrijvers. En hij kantte zich tegen de uitwijzing van Koerden.

In 2012 publiceerde de Süddeutsche Zeitung zijn gedicht 'Was Gesagt werden muss'. In dat gedicht bestempelt Grass Israël en diens kernwapenarsenaal als een bedreiging voor de wereldvrede. Dat leverde hem opnieuw het nodige protest op. Duitse media en Duitse politici distantieërden zich toen openlijk van zijn woorden.

Grass was niet enkel een begenadigd schrijver en poëet, hij legde zich ook toe op beeldhouwen en design.

Begin dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van zijn jongste roman De Woorden van Grimm. Grass beschouwde het als een liefdesverklaring aan Grimm en de Duitse taal.


Blog DS, 13-04-2015 (Jan Temmerman)