PDA

Bekijk de volledige versie : Nergens is water zo vuil als in Vlaanderen


C*roline.Liekens
23rd March 2015, 11:56
[SIZE=4]Nergens is water zo vuil als in Vlaanderen[/SIZE]
23 maart 2015

Geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de strenge Europese normen. Dat blijkt uit het laatste rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Die normen houden rekening met zowel biologische factoren (de aanwezigheid van vissen, waterplanten en plankton) als met vervuilende chemische stoffen. Van de lokale wateren is meer dan de helft er ronduit slecht aan toe. Nog een derde is ontoereikend en amper 16 procent scoort matig. Bij de Vlaamse waterlopen haalt 20 procent de score 'matig'. Maar geen enkele van de 700 doet het dus goed, terwijl Europa 15 jaar geleden 2015 vooropstelde als deadline. Eerlijk is eerlijk, geen enkel Europees land haalt die deadline, maar uit cijfers van het Europees Milieuagentschap van 2012 blijkt dat ons land er met nul procent samen met Nederland het slechtst voorstaat.

Bron: www.demorgen.be

Motivatie: Het water in Vlaanderen voldoet niet aan de strenge normen van Europa. Die normen houden zowel rekening met biologische factoren als met de vervuilende chemische stoffen. De helft zou er echt slecht aan toe zijn, maar in principe voldoen de 700 wateren in Vlaanderen niet aan de criteria. Europa had nochtans dit jaar als deadline vooropgesteld. Echter blijkt nu dat niet alleen Vlaanderen niet aan de eisen voldoet, maar ook de rest van de Europese landen. Toch is het belangrijk om te vermelden dat ons land samen met Nederland het er het slechts voorstaat.
Enerzijds ben ik verontwaardigd dat onze wateren er zo slecht aan toe zijn dat ze tot de slechtste van Europa behoren. Anderzijds verbaast het mij niet, aangezien ik denk dat er te weinig controle wordt uitgevoerd op wat bedrijven al dan niet mogen lozen in nabijgelegen rivieren. Bedrijven lobbyen naar mijn mening nog te vaak met politici waardoor er een oogje wordt dicht geknepen en er minder rekening wordt gehouden met de regels die gelden hieromtrent. Bedrijven zullen vaak denken dat het lozen niet schadelijk is, maar de gevolgen voor de biologie zullen zij ongetwijfeld onderschatten wegens weinig of geen kennis van zaken. De kostprijs van deze vervuiling wordt verrekend in de prijzen die de consumenten betalen als negatieve externe effecten, maar bedrijven betalen slechts een klein aandeel. Bijgevolg blijkt dus dat het niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor de economie.