PDA

Bekijk de volledige versie : China speurt naar 'westerse waarden' in buitenlandse schoolboeken


T*ssa.Goetschalckx
17th March 2015, 19:07
[SIZE=3]China speurt naar 'westerse waarden' in buitenlandse schoolboeken[/SIZE]

De Chinese autoriteiten hebben een grootschalig onderzoek ingesteld naar het gebruik van buitenlandse schoolboeken in Chinese universiteiten. Het onderzoek komt nadat de Chinese minister van Onderwijs enkele weken geleden had gewaarschuwd om op te passen voor de verspreiding van 'westerse waarden' in het onderwijs.

Bijna alle Chinese universiteiten hebben de opdracht gekregen om een gedetailleerde lijst op te stellen van alle buitenlandse boeken die ze gebruiken, hoe ze eraan gekomen zijn en op welke manier en in hoeverre ze gebruikt worden door de professoren.

Enkele weken geleden verspreidde Yuan Guiren, de Chinese minister van Onderwijs, een vurig betoog over buitenlandse handboeken. "We mogen niet toestaan dat buitenlandse schoolboeken die de westerse waarden ophemelen, zich verspreiden in onze klaslokalen", klinkt het. "Uitspraken die de Communistische Partij van China zwartmaken" en die "het socialisme beledigen" mogen de Chinese universiteiten niet "infiltreren", staat er verder nog te lezen.

Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/china-speurt-naar-westerse-waarden-in-buitenlandse-schoolboeken-a2254828/
17 maart 2015

Commentaar: Dit had ik niet verwacht. Ik vind dat als China dit doorvoert, het een stap achteruit zet op vlak van ontwikkeling. Het gaat hier over de boeken die universiteiten gebruiken. Is het niet de bedoeling dat je iets leert in een universiteit? Ik geloof dat je meer leert uit systemen te vergelijken dan uit iets 'blind' te studeren. Door systemen met elkaar te vergelijken ontwikkel je een kritische kijk op de dingen. Je onderzoekt hun voor- en nadelen om het huidige systeem te verbeteren. Ik heb het idee dat de Chinese overheid de studenten 'dom' wil houden. Het is toch niet omdat een waarde of een idee 'Westers' is dat het geen goede waarde of een nuttig idee kan zijn? Enkel door open te staan voor kritiek kan je verbeteren. Ik hoop dat de Chinese minister van onderwijs tegenkanting zal ervaren en er nog een keer over nadenkt.