PDA

Bekijk de volledige versie : "Rusland was bereid om nucleaire wapens in te zetten"


Jorn.S*oops
15th March 2015, 20:21
"Rusland was bereid om nucleaire wapens in te zetten"

In een Russische documentaire geeft president Vladimir Poetin meer details vrij over de annexatie van de Krim. Zo geeft hij toe dat het Russische leger vorig jaar op alles was voorbereid, zelfs op het inzetten van nucleaire wapens.

Op 16 maart zal het een jaar geleden zijn dat de bevolking van de Krim zich in een controversieel “referendum” uitsprak voor aansluiting bij Rusland. Twee dagen later ondertekende de Russische president Vladimir Poetin het decreet waarbij Rusland de Krim "officieel" annexeerde. Naar aanleiding van die verjaardag, vertoont de Russische staatstelevisie nu een documentaire met Poetin in de hoofdrol.

"Wij hebben Janoekovitsj helpen vluchten"
Eerder werd al een trailer verspreid van de documentaire. Daarin was te zien dat Poetin voor het eerst openlijk zou toegeven dat hij meteen na de machtswisseling in Oekraïne de opdracht had gegeven tot de herovering van de Krim.

Een aantal weken vóór de annexatie van de Krim, net na de val van het Oekraïense regime, heeft hij ook nog de opdracht gegeven om de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te redden. “Het was voor ons duidelijk dat er plannen waren om Janoekovitsj gevangen te nemen en zelfs te vermoorden”, aldus Poetin.

Nucleaire wapens
In de volledige documentaire die nu wordt uitgezonden, geeft Poetin ook nog toe dat het Russische leger werkelijk op alles was voorbereid. Het leger kon zelfs overgaan tot het inzetten van nucleaire wapens, indien dat nodig was geweest. "De Krim is historisch gezien van ons. Er leven daar Russische mensen, we konden hen niet in de steek laten."

Daarnaast voegt Poetin er ook nog eens fijntjes aan toe dat Washington het echte brein was achter de staatsgreep. “De Oekraïense oppositie werd gesteund door Europa, maar wij wisten wel zeker dat de Amerikanen de meesterbreinen waren.”

Bron: De Redactie, 15/03/15, http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.31561?eid=1.2271971

Eigen mening: In hoeverre mogen we geloven wat er in die documentaire staat. Naar het schijnt zou de documentaire met Poetin vol staan van de propaganda. Met andere woorden mogen we er vanuit gaan dat veel, misschien alles, in scene is gezet en dat elk woord zorgvuldig is bestudeerd. Bijvoorbeeld het gebruik van nucleaire wapens. Op welke manier je dit moet opvatten ben ik niet zeker, maar je zou kunnen denken dat Rusland de rest van de wereld alvast wil bang maken door te zeggen dat ze tot alles in staat zijn. Zelfs het inzetten van nucleaire wapens. Natuurlijk hebben zij dit niet gedaan. Moet Rusland dan onthaald worden als de held in deze crisis? Tot slot wordt de schuld ook op Washington gestoken. In hoeverre zij invloed hebben gehad weten we niet, maar dergelijke uitspraken helpen natuurlijk wel om het land achter zich te krijgen.

B*ent.Boeckmans
21st April 2015, 18:18
De Russen waren zeker niet bereid om nucleaire wapens in te zetten voor een schiereiland. Het is hoge bluf van Poetin om te laten zien dat hij nog steeds kernwapens in bezit heeft, maar net zoals hij geen open oorlog begint met Oekraïne uit angst voor de reacties, zal hij ook geen kernwapen durven inzetten als de tol niet hoger is dan een eiland. Dat ze Janoekovitsj hebben helpen vluchten, daar bestaat geen twijfel over. Hij was een Russisch gezinde premier, en daar steekt Rusland zijn handen al eens voor in het vuur...