PDA

Bekijk de volledige versie : 45 jongeren per week in ziekenhuis door comazuipen


Barst
11th February 2015, 02:40
45 jongeren per week in ziekenhuis door comazuipen


Maar liefst 2.376 jongeren tussen 12 en 17 jaar belandden in 2013 in het ziekenhuis met een vermoeden van alcoholintoxicatie. Dat zijn er meer dan 45 per week. Het zogenaamde piekdrinken komt meer voor bij jongens dan bij meisjes.


De cijfers komen van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) dat voor haar onderzoek samenwerkte met de Universiteit Antwerpen (UA) en het UZA. De onderzoekers gingen na hoeveel jongeren er per jaar op de spoeddienst van het ziekenhuis belandden of een nacht in het ziekenhuis verbleven en op dezelfde dag een alcoholtest ondergingen. In 2013 waren dat 2.376 jongeren, of meer dan 45 per week. In 2008 ging het nog om 2.209 tieners.

De Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) spreekt van al piekdrinken wanneer een vrouw minstens 4 glazen alcohol drinkt in een tijdspanne van 2 uur. Bij mannen is dat minstens 6 glazen in twee uur.

Uit het onderzoek is nog gebleken dat alcoholintoxicatie vaker voor komt bij jongens dan bij meisjes en dat de meeste jonge patiënten tijdens het weekend of op feestdagen op de spoed belanden. Wat ook opvalt is dat zeven procent van de gevallen jaarlijks meer dan een keer wordt opgenomen omdat hij/zij te veel gedronken heeft.

Experts zeggen dat alcoholintoxicatie bij jongeren helemaal niet zo onschuldig is en pleiten daarom voor een goed registratiesysteem om een volledig zicht te krijgen op het probleem.


Carnaval

Op het carnaval van Aalst werden tot voor enkele jaren telkens verschillende jongeren met alcoholintoxicatie opgenomen in het ziekenhuis. ‘We controleren daar nu streng op. Agenten in burger houden jongeren in de gaten maar controleren ook caféhouders en uitbaters van winkels en vooral nachtwinkels dat ze geen alcohol verkopen aan jonge tieners. Het aantal problemen is sindsdien fors gedaald’, klinkt het bij de politie.


Blog DS, 10-02-2015