PDA

Bekijk de volledige versie : VK zegt 'ja' tegen proefbuisbaby’s met drie ouders


Elke.L*uwerysen
3rd February 2015, 19:49
VK zegt 'ja' tegen proefbuisbaby’s met drie ouders

Het Britse parlement heeft dinsdagnamiddag het verwekken van proefbuisbaby’s met drie verschillende soorten DNA goedgekeurd.

De voordelen van drie soorten DNA bij in-vitrofertilisatie (ivf) in plaats van twee zijn door verschillende onderzoeken bewezen. Vooral het niet doorgeven van dodelijke genetische ziekten is een pluspunt.

Volgens de Britse premier David Cameron was het dan ook hoogtijd dat het Verenigd Koninkrijk de wet voor in-vitrofertilisatie met drie soorten DNA goedkeurde. In het parlement werd druk gedebatteerd over voor- en nadelen, maar uiteindelijk wonnen de positieve stemmen (382) het van de negatieve (128).

Technisch gezien zijn we zover dat we deze behandeling kunnen aanbieden aan het grote publiek. Specialisten zeggen dat het redelijk veilig is en iemand moet ooit de eerste zijn. Het Britse parlement heeft de juiste beslissing genomen. - Pieter Van Dooren, Redacteur Wetenschap


150 gezinnen per jaar

Vijftien jaar geleden werd in de Verenigde Staten al een proefbuisbaby verwekt - Alana Saarinen - met drie soorten DNA in plaats van de gebruikelijke twee soorten. 99 procent van Alana’s DNA is van haar ouders, 1 procent komt van een anonieme donor. Door die ene procent extra ‘vreemd’ DNA zal Alana nooit erfelijke stofwisselingsziekten (die vaak voor veel leed en een vroegtijdig overlijden zorgen) krijgen.

Het verhaal van drie DNA-soorten in één proefbuis zou volgens The Guardian zo’n 150 gezinnen uit het VK per jaar kunnen helpen om een gezonde baby ter wereld te brengen.

De zaak wordt nu voorgelegd in het Hogerhuis. Als het Verenigd Koninkrijk vaart zet achter de goedkeuring, kan de eerste Britse proefbuisbaby met drie DNA-soorten al over een jaar geboren worden.

Voorlopig kan enkel de Universiteit van Newcastle de techniek aanbieden. In België is nog geen enkel ziekenhuis zo ver.

Bron: De Standaard, 03/02/2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150203_01508849

Mening: Toen ik de titel las was ik verbaasd en vroeg ik me af waar ze nu weer mee bezig waren. Na het lezen van het volledige artikel, ben ik aangenaam verrast dat zo'n dingen mogelijk zijn! Ik kan me voorstellen dat dit voor vele gezinnen een enorme hulp kan zijn, toch heb ik hier nog een aantal vragen bij. Ik vraag me af waar dokters dat derde DNA-staal gaan halen? En hoe zit het met de persoon waar dat DNA-staal van is, wat zijn zijn rechten? Daarnaast is het ook niet onbelangrijk in kaart te brengen wat de volledige behandeling zal kosten. Ik veronderstel dat er heel wat budget nodig zal zijn voor een behandeling, zeker voor mensen waarbij in in-vitrofertilisatie eerder al mislukte.
Jammer is wel, dat de behandeling nog maar in één universiteit kan toegepast worden. Hopelijk volgen er nog meer ziekenhuizen of universiteiten die zich hiermee bezig willen houden, misschien zelfs in België! Laat ons hopen...