PDA

Bekijk de volledige versie : Antipestbeleid


Sofie.DeWolf
2nd February 2015, 21:41
Vlaamse Onderwijsraad vraagt antipestbeleid over de beleidsdomeinen heen

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) roept de overheden, in het kader van de Week tegen pesten, op een langetermijnbeleid uit te werken tegen pesten. 'We willen een antipestbeleid echt hoog op de agenda houden. Iedere leerling moet zich goed voelen op school. Dat is de bekommernis van iedereen die bij onderwijs betrokken is', aldus algemeen voorzitter Harry Martens.
'Pesten speelt zich vaak af op school. Toch is er nog te weinig expertise en hebben scholen meer ondersteuning nodig om pesten op een effectieve manier te bestrijden', aldus de Vlor. Bovendien stopt pesten niet aan de schoolpoort. 'Een antipestbeleid moet daarom ook andere sectoren betrekken zoals sportclubs, jeugdbewegingen, welzijnsorganisaties, hulpverleners, media, politie en justitie.'
De Onderwijsraad vraagt een gemeenschappelijke intentieverklaring van de ministers die bevoegd zijn voor die domeinen. 'Daarin kunnen ze gemeenschappelijke doelstellingen formuleren en afspraken maken per beleidsdomein. Een betere ondersteuning van scholen is daarin heel belangrijk. Alle onderwijspartners zijn bereid om in de Vlor met de overheden en met elkaar te overleggen over een plan van aanpak.'
De Vlor stelt bovendien vast dat er te weinig onderzoek gebeurt over de aanpak van scholen tegen pesten. Daarom vraagt ze de overheid om meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling en om de resultaten ervan te ontsluiten zodat scholen kunnen gebruik maken van goedwerkende methodieken.
Tijdens de Week tegen pesten, die dit jaar plaatsvindt van 6 tot 13 februari, worden allerhande acties en campagnes opgezet om pesten te helpen bestrijden en voorkomen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150202_01506615
Datum: 02/02/2015 om 14u24

Mening

De week tegen pesten vind ik een goed initiatief. Geen enkele school kan er omheen, in elke school worden leerlingen gepest. Dikkere leerlingen, onzekere leerlingen, minder slimme leerlingen, naïeve leerlingen, verlegen leerlingen, leerlingen die houden van een felgekleurd uiterlijk … deze leerlingen worden snel het doelwit van pesters. Waarom pesten pesters? Er zijn verschillende theorieën over, maar ik denk dat er geen pasklaar profiel is voor een pester. Iedereen heeft een andere reden om te beginnen met pesten, sommige leerlingen beseffen zelfs niet dat ze het doen. Het kan helpen door praatsessies te houden met de leerlingen. Leerlingen moeten beseffen waarom pesten ‘not done’ is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Pesten is niet hip, ook al denken vele pesters dit wel. Ze denken dat ze een grote groep vrienden hebben, maar deze vrienden zijn zelf pesters of ze zijn bang om gepest te worden en blijven daarom graag de vriend van de pester. Ik heb nog steeds het gevoel dat leerlingen niet beseffen wat pesten inhoudt en wat de gevolgen zijn voor elke betrokkene. Pas als leerlingen beseffen dat pesten meer is dan het uitlachen van iemand kan er iets aan gedaan worden.