PDA

Bekijk de volledige versie : Hoeveel Nederlanders kan ons onderwijs nog aan?


Lotte.G*ens
22nd January 2015, 12:54
Hoeveel Nederlanders kan ons onderwijs nog aan?

Niet alleen de Vlaamse regering bespaart op onderwijs, ook de Nederlandse doet dat. Nieuwe studenten zullen er vanaf volgend academiejaar geen studiebeurs meer krijgen. Verwacht wordt dat ze daardoor nog vaker voor Vlaanderen zullen kiezen en zo de financiering van ons hoger onderwijs verder onder druk zetten.

Jaar na jaar stijgt het aantal Nederlandse studenten in Vlaanderen. Op dit moment volgen er 7.604 hoger onderwijs. Dat zijn er zo'n 1.500 meer dan in 2012-2013. De noorderburen worden gelokt door de kwaliteit van ons onderwijs, de vrije toegang tot bepaalde opleidingen en, last but not least, het lagere prijskaartje.

Want zelfs nu de Vlaamse regering volgend academiejaar het inschrijvingsgeld van ons hoger onderwijs optrekt tot 890 euro, blijft het voor de Nederlanders aantrekkelijk om hier aan te kloppen: zij zijn in eigen land immers minstens 1.906 euro kwijt. En die som geldt alleen voor een eerste opleiding: extra bachelors of masters kosten tussen de 5.000 en 15.000 euro.

Daar komt nu nog bovenop dat de Nederlanders hun basisstudiebeurs verliezen. In de Eerste Kamer werd het wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) goedgekeurd. Dat houdt in dat alle studenten die thuis wonen een jaarlijks bedrag van 1.233 euro aan hun neus zien voorbijgaan. Voor wie 'op kamers' zit, gaat het om 3.434 euro per jaar. Die bedragen werden maximaal vier jaar lang uitgekeerd en omgezet in een gift als het diploma binnen de tien jaar werd gehaald. Studenten die hun studies niet kunnen betalen, zullen vanaf 1 september wel een beroep kunnen doen op een leenstelsel.

Het Nederlands Centraal Planbureau meent desondanks dat hierdoor in twee jaar om en bij de 5.500 studenten zullen afhaken. De kans bestaat dat een deel van hen in Vlaanderen zal komen aankloppen. In de eerste plaats in Antwerpen, waar nu al een op de tien studenten van Nederlandse afkomst is. Daar verwachten ze dan ook meer oranje. "Hun aantal kunnen we natuurlijk onmogelijk voorspellen", stelt woordvoerder Peter De Meyer. Hij vermoedt niet dat er zich praktische problemen zullen stellen, maar gelooft wel dat een massa Nederlanders geen ideaal scenario is.

Het zijn immers de Vlaamse belastingbetalers die bijdragen aan het onderwijs. Als de Nederlanders daarvan gebruikmaken, maar naderhand terugkeren naar hun vaderland, dragen ze niet bij aan de samenleving die hun studie heeft bekostigd.

Andere zorgen

Ook aan de KU Leuven verwachten ze een toename. Didier Pollefeyt, vicerector onderwijsbeleid, zegt evenwel geen specifiek Nederlandbeleid te zullen voeren. Dat zou volgens experts immers discriminerend zijn. "Een grote instroom kan natuurlijk druk zetten op het Vlaamse financieringsmodel. De overheid zal daar wellicht over moeten spreken met Nederland."

Bron: FEMKE VAN GARDEREN
http://www.demorgen.be/binnenland/hoeveel-nederlanders-kan-ons-onderwijs-nog-aan-a2190718/

Mening: Het lijkt me vanzelfsprekend dat studenten uit Nederland naar België komen om te studeren, nadat hun regering heeft besloten dat het onderwijs alleen maar duurder zal worden en voor velen onbetaalbaar. Nederlandse studenten moeten gaan lenen om te kunnen studeren, wat ik verschrikkelijk vind. Moest dit ooit gebeuren in België zou ik ook zoeken naar een alternatief in het buitenland. Het onderwijs moet bereikbaar blijven voor iedereen en als dit niet meer mogelijk is in je eigen land, haak je af of zoek je naar een alternatief. Zoals hierboven vermeldt kan dit gevolgen hebben voor de economie en maatschappij in ons land, maar hoe zou je zelf zijn als je in de schoenen van een Nederlandse student stond, meer als begrijpelijk dus. Onderwijs is de poort tot je toekomst en nu blijkt dat het voor hen een onbetaalbare kwestie wordt, verschrikkelijk.