PDA

Bekijk de volledige versie : Een lang en gezond leven dankzij walvisgenen?


Sofie.DeWolf
10th January 2015, 15:53
Een lang en gezond leven dankzij walvisgenen?

De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Nu zijn genoom is ontrafeld, kunnen we onderzoeken hoe dat komt.
In grootte moet hij dan wel de blauwe vinvis voorlaten, qua leeftijd wordt geen zoogdier zo oud als de Groenlandse walvis: tot 200 jaar of langer zwemt hij rond. Toch lijkt het dier minder last te hebben van ouderdomskwaaltjes dan zijn hoge leeftijd doet vermoeden, wat voor onderzoekers natuurlijk erg interessant is.
Wetenschappers van de University of Liverpool zijn er nu in geslaagd het genoom van een Groenlandse walvis in kaart te brengen. Ze gingen daarbij ook op zoek naar verschillen met andere zoogdieren, om het lange leven te verklaren.
Zo’n tachtig interessante genen bleken inderdaad af te wijken van het genoom van andere zoogdieren. Het gaat onder meer om genen gerelateerd aan de celdeling enDNA-herstel. De onderzoekers wacht nu jaren van onderzoek waarbij ze de walvisgenen bij muizen willen inbrengen om hun precieze functie te achterhalen.
Mogelijk levert dat ook interessante resultaten op voor kankeronderzoek. Want hoewel grote walvissen duizend keer meer cellen hebben dan mensen, lijken ze geen verhoogd risico op kanker te lopen. Groenlandse walvissen bezitten dus mogelijk een efficiënt kankeronderdrukkend mechanisme.
Omdat voor het eerst het genoom van zo’n grote walvis werd geanalyseerd vonden de onderzoekers ook andere interessante informatie, zoals een gen dat gelinkt lijkt aan de tragere stofwisseling die typisch is voor grote zoogdieren. De studie verscheen in Cell Reports.

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/een-lang-en-gezond-leven-dankzij-walvisgenen
Datum: 06/01/2015 om 13:15

Mening

De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Ik kan begrijpen waarom wetenschappers zo geïnteresseerd zijn in hem. Zijn genen kunnen ons veel vertellen over zijn manier van ontwikkelen. Opvallend is dat dit zoogdier geen ouderdomsverschijnselen ontwikkelt, iets wat andere zoogdieren wel doen. Het zou een grote doorbraak zijn als wetenschappers achterhalen hoe deze walvis dit doet en of het ook mogelijk is bij mensen. Kan er op basis van studies over dit zoogdier een therapie of medicijn uitgewerkt worden tegen ouderdomskwalen? Wetenschappers zijn op dit moment bezig met het plaatsen van de genen van de Groenlandse walvis in muizen om na te gaan welk effect het heeft. Wat mij vooral aansprak is dat deze walvis ondanks zijn groot aantal lichaamscellen geen verhoogd risico loopt op kanker. Hoe komt dat? Dit is eveneens een interessant onderzoekspunt. Stel je voor dat er een remedie tegen kanker gevonden zou worden, dat zou voor veel mensen een grote hulp zijn.