PDA

Bekijk de volledige versie : Pubers moeten langer uitslapen


Britt.VanLooveren
29th December 2014, 15:38
Tieners presteren niet goed het eerste lesuur, dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Ze kunnen zich dan nog niet goed concentreren en leggen slechtere toetsen af. Dat komt gewoon omdat hun brein nog niet echt wakker is. Slaapspecialisten pleiten er dan ook voor om de school later te laten beginnen.

Zie filmpje

Bron: Het Nieuwsblad, 29/12

Mening: Ik zou dit niet veranderen of toch zeker niet met een uur. De meeste scholen beginnen om 8u25 en stoppen ongeveer tegen 16u. Wanneer ze beslissen om de scholen een uur later te beginnen, moet je er ook aan denken dat je ook later stopt en wat als je dan nog een 8ste lesuur hebt? De meeste jongeren komen dan ook nog eens met de bus waardoor zij veel later thuis gaan zijn. Is er dan nog wel tijd en zin voor huiswerk en vrijetijdsbestedingen?
Ik denk dat wij als (toekomstige) leerkrachten hier ook moeten inspelen. We weten allemaal dat de leerlingen het 1e lesuur nog moe zijn, maar dan is het onze taak om die les creatief aan te pakken en indien mogelijk testen naar een ander uur te verplaatsen.

C*arlotte Lodewyckx
29th December 2014, 15:53
Ik zou de school ook zeker en vast niet later laten beginnen. De meeste leerlingen moeten rond half zeven of zeven uur opstaan. Ik vind dat nog een normaal uur om in de week op te staan. Ik denk dat het probleem niet ligt bij het feit dat jongeren te vroeg moeten opstaan, maar ze gaan gewoon te laat slapen. Tegenwoordig kijken ze nog laat tv of zijn ze nog een aantal uur voor het slapengaan met hun smartphone bezig. Ik betrap me hier zelf ook op waardoor ik de volgende morgen niet fris ben. :zzz: Ouders moeten erop toezien dat hun kinderen op tijd gaan slapen en dat ze ongeveer acht uur per nacht slapen. Op die manier zullen de leerlingen wel fris zijn tijdens het eerste lesuur.

Sofie.DeWolf
29th December 2014, 20:15
Net zoals de vorige reacties al aangaven is het volgens mij geen goed idee om de schooluren aan te passen. De schooluren zijn al een lange tijd zo geweest en er zijn nooit rampzalige gevolgen uit voortgekomen. Het verplaatsen van toetsen naar een andere datum en/of ander lesuur lijkt mij niet altijd haalbaar, zeker niet voor onderwijsvakken waarbij je maar één uur à twee uren voor de klas staat. Het idee van Charlotte lijkt mij veel beter. Jongeren gaan te laat slapen waardoor ze 's morgens niet goed wakker zijn. Als de schooluren aangepast worden zal dit als gevolg hebben dat de jongeren nog later gaan slapen en bij gevolg weer half slapend op school aankomen. Het slaapritme heeft veel invloed op de alertheid van de leerlingen. Doorheen het weekend slapen de leerlingen vaak tot 's middags. Velen zien dit als HET moment om slaap in te halen, maar dit is fout. Het is beter voor de leerlingen om ook in het weekend op tijd te gaan slapen en op tijd op te staan. Zo zorgen de leerlingen voor routine in hun leven en zullen ze makkelijker in staat zijn om goed te presteren tijdens het eerste lesuur.