PDA

Bekijk de volledige versie : De 'vogelwasmachine', laatste hoop voor olieslachtoffers


Mathias.H*fmans
20th December 2014, 00:01
Iraanse wetenschappers hebben een 'vogelwasmachine' ontwikkeld om olieslachtoffers te behandelen. Het wassen duurt amper vier minuten en 88 procent van de behandelde dieren overleeft, terwijl dat bij de klassieke wastechnieken amper de helft is, schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Ecotoxicology.


De wasmachine bestaat uit een roestvrije stalen emmer, waarin de vogel geplaatst wordt. Daarrond komt een draaiende constructie met 19 sproeikoppen die op en neer bewegen. Het wassen duurt amper vier minuten, terwijl dat handmatig tot twee uur kan duren. De onderzoekers ontwikkelden ook een verbeterd detergent dat niet giftig is voor de dieren.

De 'vogelwasmachine' werd vorig jaar getest aan de Anzali Lagune, aan de Kaspische zee in het noorden van Iran. Van de 26 besmeurde vogels die gewassen werden, stierven er drie binnen de vier uur. De andere 23 waren na zeven dagen nog in leven, wat een overlevingskans van 88 procent betekent, daar waar één op twee vogels sterft met de bestaande wastechnieken.

De Europese Commissie herinnerde er vandaag aan dat sinds 1970 naar schatting 5,17 miljoen ton olie in oceanen terechtkwam als gevolg van meer dan 1.800 rampen. "Dergelijke rampen hebben een ernstige impact op het mariene leven", klinkt het. "In het geval van zeevogels kleeft de olie aan hun veren, waardoor ze niet meer kunnen vliegen, hun drijfvermogen vermindert en bewegen moeilijker wordt. Vogels die zelf olie proberen te verwijderen, dreigen vergiftigd te worden."

Bron: www.hln.be 19/12/14 - 16u42 s.n.
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/2157787/2014/12/19/De-vogelwasmachine-laatste-hoop-voor-olieslachtoffers.dhtml

Eigen mening: Ik vind het goed dat er eindelijk een goede oplossing voor dit probleem is gevonden. Door deze 'vogelwasmachine is de overlevingskans van deze "olieslachtoffers' toch al weer wat groter geworden. Ik vind dat dit er al eerder had mogen zijn. Deze vogels sterven door fouten die gemaakt zijn door de mens. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de mens voor een oplossing zorgt.

Jonas.G*auwels
20th December 2014, 11:32
Goed dat hier een betere oplossing voor is gevonden, de biodiversiteit wordt al genoeg bedreigd. Misschien zou men toch stilaan moeten werken aan betere tanks om de olie in te stockeren zodat er in geval van een ramp minder lekt. Beter voorkomen dan genezen.