PDA

Bekijk de volledige versie : Putin de Poetin


Barst
31st December 2005, 16:23
Wat staat ons te wachten in 2006? Poetin toont het ware Kremlin


Glorie voor Vladimir Poetin: in 2006 leidt hij de G-8. Tussendoor wurgt hij de democratie in Rusland.


Als je Belgische en andere West-Europese politici mag geloven, is Vladimir Vladimirovitsj Poetin (VVP) een toffe pee en een ,,loepzuivere democraat''. Die gas en olie kan leveren. Daarom stelt ook niemand vragen bij het feit dat Poetin op 1 januari voorzitter wordt van de G-8, de club van zeven rijkste industrielanden ter wereld... plus Rusland, als eigenaar van de grootste voorraad kernbommen na de VS - ook een verdienste.

Laat ons land nu net op 1 januari voorzitter worden van een andere club: de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die moet onder meer waken over mensenrechten en het faire verloop van verkiezingen, twee zaken waar Poetin niet zo'n fan van is. Geen probleem: onze minister van Buitenlandse Zaken heeft al in Moskou toegezegd dat die mensenrechten wat lager op de agenda zullen komen te staan.

Toch zou het dit jaar nog eens spannend kunnen worden in de relatie tussen het softe Europa en de Russische beer. Een van de eerste wetten die VVP in het nieuwe jaar tekent, is bedoeld om niet-gouvernementele organisaties (ngo's) het leven zuur te maken. Nu Poetin al naarstig werkt aan de ,,democratische verkiezing'' van zijn opvolger, in 2008, worden Amnesty International en zelfs Artsen zonder Grenzen - ,,westerse spionnen'' volgens Radio Moskou - beschouwd als vervelende luizen in de pels.

Ook de Russische poging om Oekraïne te wurgen wordt boeiend om te volgen: wat zullen clubs als de G-8 en de OVSE daarover zeggen?


DS, 31-12-2005