Inloggen

Bekijk de volledige versie : Ford Genk definitief dicht: een ramp voor gans Limburg


J*LIE.VORSSELMANS
18th December 2014, 15:43
Vandaag 18 december 2014 gaat de geschiedenis in als een van de zwartste dagen uit de Limburgse historie, schrijft auto-expert en Limburger Urbain Vandormael. In de loop van de voormiddag loopt in Genk de laatste Ford Mondeo van de band, later op de dag gaat de fabriek definitief dicht en verliezen zo'n 4.000 Ford-werknemers hun baan. Niemand weet voor hoelang.

18 december 2014 gaat de geschiedenis in als een van de zwartste dagen uit de Limburgse historie. In de loop van de voormiddag loopt in Genk de laatste Ford Mondeo van de band, later op de dag gaat de fabriek definitief dicht en verliezen zo'n 4.000 Ford-werknemers hun baan. Niemand weet voor hoelang. Auto-expert en Limburger Urbain Vandormael beschrijft de kroniek van een aangekondigde sluiting.
Herlees: 'Woede, verontwaardiging en tranen aan de poorten van Ford Genk'

Begin van de jaren zestig werd duidelijk dat de kolenwinning in ons land geen eeuwig leven was beschoren en dat de Limburgse koolmijnen op termijn zouden dichtgaan. Toeval of niet, maar net op dat moment was de Amerikaanse autobouwer Ford op zoek naar een geschikt terrein voor een nieuwe fabriek. Het waren de beginjaren van de golden sixties, de economie boomde en een auto was niet langer een onbereikbaar hebbeding voor de hardwerkende medemens. Uiteindelijk koos de Ford-directie voor Genk, omwille van de centrale ligging in West-Europa maar ook, en niet in het minst, omdat de overheid de investeerder op alle mogelijke manieren ter wille wilde zijn.

Ups en downs

De eerste steenlegging vond plaats op 24 oktober 1962, ruim een jaar later - op 2 januari 1964 - werd de fabriek officieel in gebruik genomen en rolde de eerste Ford Taunus 12M van de band. Vanaf 1965 werd een tweede productielijn voor de Transit opgestart. In 1993 telde de fabriek ruim 14.000 werknemers en in 1994 bereikte de jaarproductie een piek van 478.053 exemplaren. Ford Genk was uitgegroeid een van de grootste en productiefste Ford-fabrieken in Europa én industriële ruggengraat van Limburg.

Begin van de jaren tweeduizend begon de economische motor te sputteren in Europa en ging de autoverkoop op en af. De Ford-directie reageerde en 3.000 werknemers verloren hun baan. Het zou niet de laatste herstructurering zijn. In feite ontstond toen al de vrees dat Ford Genk dezelfde weg zou opgaan als de Limburgse mijnen, ondanks de miljoenensteun van de overheid én de inzet van de Ford-medemerkers die alom werden geprezen voor hun productiviteit en engagement.

16x9 Toen enkele jaren geleden ook de verkoop van de Ford Mondeo en S-Max fors terugliep, pakten donkere onweerswolken samen boven de Genkse fabriek. Op het Ford-hoofdkwartier in Dearborn (VS) werden diverse scenario's onderzocht, Belgische en Duitse politieke leiders kwamen langs om te pleiten voor het behoud van de tewerkstelling in hun land en zelfs de vakbonden toonden zich inschikkelijk, in ruil voor werkzekerheid.

Je kan geen fabriek openhouden voor auto's die geen afzet vinden


Op 24 oktober 2012 maakte de Ford-directie bekend dat Ford Genk einde 2014 definitief zou dichtgaan. De mededeling - op een stuntelige manier gebracht - kwam als een donderslag bij heldere hemel, zelfs voor mensen die kort bij het dossier stonden. Voor in totaal zo'n 10.000 werknemers, Ford-arbeiders en werknemers van de toeleveringsbedrijven te samen, braken onzekere tijden aan. Tot op vandaag is een groot aantal blijven geloven in een goede afloop, maar dat is valse hoop gebleken. De gelatenheid waarmee de Ford-werknemers op de aangekondigde sluiting hebben gereageerd, heeft menigeen verbaasd. Her en der is ook met een beschuldigende vinger in de richting van de politiek gewezen. Of heeft men de schuld in de schoenen van de vakbonden proberen te sluiten.

De waarheid is dat de autoverkoop in Europa heeft geleden onder de economische crisis en dat er daardoor een overcapaciteit is ontstaan. Als er bovendien geen vraag meer is naar een bepaald model - zoals in het geval van de Mondeo of S-Max - heeft het geen zin om de productie in stand te houden. Autoconstructeurs zijn geen liefdadigheidsinstellingen! Of Ford de fabriek in Genk niet had kunnen openhouden door er andere modellen van de band te laten lopen? Dit scenario heeft wellicht in de weegschaal gelegen maar in dit geval had Ford een fabriek in Duitsland moeten sluiten. Maar een fabriek sluiten in Duitsland (veel) duurder is dan in België. Dat heeft te maken met wettelijke ontslagverplichtingen die in Duitsland veel strenger zijn dan in België. Ford heeft gekozen voor de goedkoopste oplossing.

Is er nog leven na de sluiting?

De Ford-arbeiders van Genk gelden als competent en zeer productief, ze behoren bij de top in de wereld. Maar zij verrichtten zeer gespecialiseerde handelingen - vaak in teamverband - maar dat betekent nog niet dat zij bijvoorbeeld van de ene dag op de andere in een garage als automekanieker aan de slag kunnen. Omscholing is dus nodig en de overheid wil daar ook werk van maken.

Of er geen ander merk geïnteresseerd was of is om in Genk auto's te komen bouwen?
Het antwoord is neen. Er is nu al overcapaciteit. Bovendien gaat het om een enorm grote fabriek die deels verouderd is. En dus niet interessant om er een kleine, flexibele autofabriek van te maken. Daarenboven is het zo dat de constructeurs bij voorkeur produceren in de regio's waar ze auto's verkopen, en dat zijn de groeilanden. Op die manier sparen ze geld en tijd.

Waarom geen elektrische auto's bouwen in de fabriek van Ford Genk?
Elektrische aandrijving is de technologie van de toekomst, dat is zeker zo. Maar de vraag naar E-auto's is vooralsnog veel te gering om daarvan een winstgevende industriële activiteit te kunnen maken. Dat sommigen ter zake valse verwachtingen creëren, is betreurenswaardig. De waarheid is dat Tesla nooit ernstig heeft overwogen om in Genk een productie op te starten. Andersluidende berichten daarover horen thuis in de fabeltjeskrant.

Hoe groot is de kans dat de Ford-werknemers snel een andere job vinden?
Limburg telt nu al de hoogste werkloosheidsgraad van Vlaanderen en door de sluiting wordt de situatie op de Limburgse arbeidsmarkt er niet beter op. Vergeet ook niet dat de Ford-werknemers goed hun boterham verdienden en ongaarne een slecht betaalde job zullen aanvaarden. Zij zijn specialisten in een specifiek vakgebied maar daar is tot nader order geen vraag naar. Want ook boven Audi Brussels en Volvo Gent duiken geregeld donkere onweerswolken op. MINI Born is eigenlijk het enige lichtpunt in de regio, maar daar zijn alle plaatsen bezet.

Zoals gezegd, de sluiting van Ford Genk is min noch meer een ramp voor de ganse provincie Limburg. 18 december 2014 gaat de geschiedenis in als een van de zwartste dagen uit de Limburgse historie. Vandaag ligt de focus op de gevolgen voor de direct betrokkenen maar de weerslag voor de koopkracht en economische activiteit zal nog lang voelbaar zijn en nog vele duizenden arbeidsplaatsen extra kosten.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/belgie/ford-genk-definitief-dicht-een-ramp-voor-gans-limburg/article-opinion-519419.html

Mening:
Erg jammer voor de mensen die hierdoor hun goedbetaalde job verliezen. Zoals het artikel zegt, zullen die mensen niet zomaar eender welke job in de toekomst aanvaarden. Maar, ik denk ook, dat dit soms wel moet. We leven in onzekere tijden en er is heus wel werk te vinden, maar dan moet je er ook wel mee kunnen leven dat het niet even goed kan verdienen. Daar wringt het schoentje voor velen. Iedereen wil goed verdienen en dat is logisch, maar je kan geen 10 jaar wachten tot je iets vindt dat goed zal verdienen. Soms moeten we er ons bij neerleggen, hoe moeilijk dat ook is, denk ik. Maar ik denk dat die mensen in kwestie nu wat in zichzelf gekeerd zullen zijn, dat er nog ongeloof bestaat. Ze zullen momenteel nog niet de goesting hebben om direct nieuw werk te zoeken, wat ook begrijpelijk is. Hopelijk komt het goed voor hen en ook voor de Limburgse economie dat het blijkbaar niet goed doet. Want voor de economie is de sluiting ook wel een drama. Een grote bron van inkomsten gaat verloren en men zegt altijd: "Gaat er een bedrijf failliet, dan volgen er nog wel...". De leveranciers bijvoorbeeld. Hoe zou het daar dan mee gaan in de toekomst? Dat zijn ook allemaal zaken die meespelen. Deze maatregel om de fabriek te sluiten is dus hard, niet gemakkelijk, maar wel nodig. Je kan maar blijven draaien als de boel rendeert en dat was niet meer echt het geval, volgens het artikel. Ik hoop dat alle werknemers goed terecht komen en dat de economie kan standhouden, want dit is zeker niet goed. Een echte zwarte dag.

E*elien.segers
18th December 2014, 15:55
Dit was het dan het einde komt aan het sprookje. Jaren lang, zowat een halve eeuw kwamen de ford's uit Genk en nu valt het doek over hen. 5300 mensen verliezen dan zomaar even hun job, en ze kunnen er niks aan doen. De loonlaste verlaging komt er dan wel voor de regio Genk. Maar toch vele mensen moeten opnieuw werk gaan zoeken in tijden van crisis.

Carine.Smets
18th December 2014, 17:38
We kunnen hier niet veel aan doen, maar toch is het wel weer zeer jammer dat er zoveel arbeiders hun job verliezen. Ik vind het goed van de overheid dat ze gaan investeren in omscholingen, maar dan moeten de mensen dit noch willen. Ik kan begrijpen dat de mensen die bijna aan hun pensioenleeftijd zijn, hier nog weinig zin in hebben. En ook wat er in het artikel gezegd wordt over het feit dat ze bij Ford Genk heel goed hun boterham verdiende is wel waar. Die mensen zijn niet direct tevreden met een lager loon. Bij de sluiting van Opel was dit ook zo, die mensen zijn het gewoon om zo’n mooi loon te krijgen en willen niet snel aanpassen naar een minder loon en hierdoor vaak dus ook hun levensstijl zullen door moeten veranderen.
Nu stijgt het aantal werkzoekenden in ons land nog harder en het zal er niet op beteren, want door de verhoging van de pensioenleeftijd, moeten de mensen langer werken en komen er bij gevolg dus minder snel jobs vrij. Dit is dus een groot probleem voor zowel de werkloze en de pas afgestudeerde. De vraag is of de overheid hier over nagedacht heeft, want de mensen moeten wel langer werken, maar op den duur gaan er meer werkzoekende dan werkende mensen zijn als het zo blijft verder gaan.