J*ll.Verboven
16th December 2014, 16:32
Albert Heijn gaat 'misvormde' groente en fruit verkopen
Supermarktketen Albert Heijn gaat in Nederland groente en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.
De supermarktketen acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, zei een woordvoerster vandaag. Zij benadrukte dat er verder niets mis is met de producten.
'Buitenbeentjes'
Albert Heijn gaat de 'buitenbeentjes' aanbieden in een pakket dat vanaf woensdag kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens Albert Heijn een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.
De keten gaat de waar niet los verkopen omdat het aanbod van misvormde groente en fruit niet zo groot is, aldus de woordvoerster. De groente en fruit werden volgens de keten door de telers tot nu toe verkocht aan de industrie voor verwerking in onder meer sap, soep en veevoer.
Het initiatief van Albert Heijn is niet helemaal uniek. In Ekoplaza, een keten van biologische supermarkten, zijn kromme komkommers te krijgen tegen gereduceerde prijzen, zegt een woordvoerder. "Bij biologische producten is uiterlijk sowieso minder een issue. Onze producten worden niet bespoten en zien er natuurlijk uit."
In de winkels van het Franse supermarktbedrijf Intermarché liggen al langere tijd 'lelijke' groente en fruit in de schappen.
Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/albert-heijn-gaat-misvormde-groente-en-fruit-verkopen-a2153849/
Eigen mening:
Oké, het is geen nieuw concept, maar ik vind dat meer winkels dit moeten doen!
Ten eerste is het kopen van 'lelijke' groenten goedkoper, maar er is niets mis met de smaak. Vervolgens kunnen we zo helpen de voedselverspilling tegen te gaan. Nu worden deze 'lelijke' groenten misschien wel doorverkocht om te verwerken in bepaalde producten of veevoeder, maar toch belanden er ook nog heel 'mislukte' groenten gewoon op de vuilnisbelt. Als derde denk ik dat dit werkgelegenheid biedt. Albert Heijn wil deze groenten nu in Nederland en op de website verkopen, maar dit kan nog uitgebreid worden. Verder denk ik nog aan het economische aspect voor de boeren. Waarschijnlijk zullen zij meer kunnen verdienen aan het verkopen van die producten voor consummatie dan als ze deze verkopen om ergens in te verwerken of als veevoeder. En tot slot denk ik (misschien is dit wel ver gezocht, maar toch ...) dat het de mensen een beter beeld kan laten vormen. Waarom moet alles zo 'perfect' zijn?
Kortom, volgens mij meer voordelen dan nadelen dus waarom dit voorbeeld niet volgen?
Supermarktketen Albert Heijn gaat in Nederland groente en fruit verkopen die er minder gelikt uitzien en om die reden uit de schappen worden gehouden. Bijvoorbeeld kromme komkommers en penen en appels die er bleek uitzien.
De supermarktketen acht de tijd hiervoor rijp omdat steeds meer klanten bewuster met voedsel omgaan en het uiterlijk van groente en fruit minder belangrijk vinden, zei een woordvoerster vandaag. Zij benadrukte dat er verder niets mis is met de producten.
'Buitenbeentjes'
Albert Heijn gaat de 'buitenbeentjes' aanbieden in een pakket dat vanaf woensdag kan worden besteld op zijn website. De prijs van dit pakket, dat bestaat uit een selectie van producten, ligt volgens Albert Heijn een kwart lager dan de normale prijs. De keten is van plan de pakketten op termijn ook aan te bieden in zijn grotere winkels.
De keten gaat de waar niet los verkopen omdat het aanbod van misvormde groente en fruit niet zo groot is, aldus de woordvoerster. De groente en fruit werden volgens de keten door de telers tot nu toe verkocht aan de industrie voor verwerking in onder meer sap, soep en veevoer.
Het initiatief van Albert Heijn is niet helemaal uniek. In Ekoplaza, een keten van biologische supermarkten, zijn kromme komkommers te krijgen tegen gereduceerde prijzen, zegt een woordvoerder. "Bij biologische producten is uiterlijk sowieso minder een issue. Onze producten worden niet bespoten en zien er natuurlijk uit."
In de winkels van het Franse supermarktbedrijf Intermarché liggen al langere tijd 'lelijke' groente en fruit in de schappen.
Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/albert-heijn-gaat-misvormde-groente-en-fruit-verkopen-a2153849/
Eigen mening:
Oké, het is geen nieuw concept, maar ik vind dat meer winkels dit moeten doen!
Ten eerste is het kopen van 'lelijke' groenten goedkoper, maar er is niets mis met de smaak. Vervolgens kunnen we zo helpen de voedselverspilling tegen te gaan. Nu worden deze 'lelijke' groenten misschien wel doorverkocht om te verwerken in bepaalde producten of veevoeder, maar toch belanden er ook nog heel 'mislukte' groenten gewoon op de vuilnisbelt. Als derde denk ik dat dit werkgelegenheid biedt. Albert Heijn wil deze groenten nu in Nederland en op de website verkopen, maar dit kan nog uitgebreid worden. Verder denk ik nog aan het economische aspect voor de boeren. Waarschijnlijk zullen zij meer kunnen verdienen aan het verkopen van die producten voor consummatie dan als ze deze verkopen om ergens in te verwerken of als veevoeder. En tot slot denk ik (misschien is dit wel ver gezocht, maar toch ...) dat het de mensen een beter beeld kan laten vormen. Waarom moet alles zo 'perfect' zijn?
Kortom, volgens mij meer voordelen dan nadelen dus waarom dit voorbeeld niet volgen?