PDA

Bekijk de volledige versie : Meer stakersposten dan op provinciale actiedagen


Britt.VanLooveren
15th December 2014, 14:52
De vakbondsacties kennen vandaag hun hoogtepunt met de nationale staking tegen de plannen van de regering-Michel. Lokale stakersposten zorgen voor een moeilijke doorgang voor werkwilligen op verschillende invalswegen naar industrieterreinen en aan de havens van Gent en Antwerpen.

In Antwerpen houden enkele tientallen havenarbeiders en vakbondsmedewerkers permanentie aan een stakingspost aan het Churchilldok in een uiterst stille haven. Met versnaperingen, maar ook vuurwerk en voetzoekers wordt de sfeer erin gehouden. Ook op de linkeroever staan havenarbeiders paraat. De hele haven lijkt voorlopig stil te liggen. De drie grote havenvakbonden voorzien in de Antwerpse haven twee stakingsposten.

ACLVB-secretaris Erik Quisthoudt verwacht weinig onrust. ‘We hebben consequent opgeroepen om het rustig aan te doen. Men beseft dat rellen zoals in Brussel meer kwaad dan goed doen.’ Ook de chemievakbonden voeren maandag actie.

In Oost-Vlaanderen gaat het aantal stakersposten 'losjes' boven de vijfhonderd, zo zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront met ACV en ACLVB. De meeste industrieparken zijn dicht.

Exacte cijfers over het aantal stakersposten zijn er niet, maar afgaande op de voorbereidingen zijn er dertig procent meer dan de 400 à 500 stakingsposten op de provinciale actiedag, is te horen.

Sinds 04.00 uur is de Gentse haven door zeventien stakersposten afgesloten, net als de Ghelamco-site. De Gentse politie raadt aan om tot 17.00 uur de John F. Kennedylaan in het noorden van Gent te mijden.

Jong N-VA-UGent pikt maandagmorgen werkwilligen op aan Gent-Dampoort, het Woodrow Wilsonplein en Gent-Sint-Pieters. Volgens kamerlid Peter Dedecker (N-VA) kwam het tot een schermutseling met vakbondsmilitanten aan de bushalte Gent-Sint-Pieters. 'Ik merk dat bepaalde politieke partijen gebruik maken van de actiedag om te provoceren en daar reageren onze mensen met een bepaalde animo op', reageert Louis Pillaert (ABVV).

Verder in Gent zijn er onder meer acties aan Ikea, HoGent en op het Woodrow Wilsonplein verzamelen werknemers uit de social profit, ambtenaren en 500 deelnemers van de Hart Boven Hard-fietstocht.

In Eeklo staan er stakersposten aan Ten Doorn, Ontex, Victor Buyck en Vandmoortele. In Aalter is dat het geval bij Bekaert en Campina, net als bij Ter Beke (Waarschoot), Imperial (Lovendegem), Lotus Bakeries (Lembeke), Total (Evergem), Dossche en Versele-Laga (Deinze), AB Inbev en Makro (De Pinte).

In het Waasland staan er onder meer stakersposten aan het Industriepark Noord in Sint-Niklaas. In Temse werd de Scheldebrug tussen 08.00 en 09.00 onderbroken.

In de Denderstreek wordt onder andere het industriepark Wijngaardveld in Aalst afgesloten en industriezones in Erpe-Mere en Erembodegem, ook bij Jan De Nul Groep staat een stakerspost. Aan de zuidkant van het Aalsterse stadscentrum is ook de Zeebergbrug niet berijdbaar - één van de drie beweegbare bruggen in het centrum. In Ninove zijn vestigingen van Carrefour en Aldi dicht. Ook de politie in Denderleeuw en Geraardsbergen voert actie.

In de Vlaamse Ardennen is onder andere de Bruwaan en de Westerring afgesloten, net als het bedrijvenpark Coupure. Ook in Oudenaarde staat een brug omhoog. Verder zijn er nog acties in een beschutte werkplaats in Zottegem, een psychiatrisch ziekenhuis in Velzeke en de industriezone Klein Frankrijk in Ronse.

(Filter)blokkades

In Vlaams-Brabant zijn diverse industriezones zoals Webbekom in Diest, Wijveld in Zaventem, het industrieterreinen in Ternat en de vrachtluchthaven Brucargo volledig geblokkeerd door stakersposten. Elders, onder meer aan het industrieterrein van Haasrode, staan filterblokkades opgesteld. Personeelsleden en studenten van de KU Leuven blokkeerden tussen 6.00 en 7.00 uur maandagochtend het drukke kruispunt van de Koning Boudewijnlaan en Celestijnenlaan in Heverlee.

In vergelijking met de provinciale staking van afgelopen maandag wordt er in veel meer bedrijven en instellingen actie gevoerd. Vlaams-Brabants ABVV-secretaris Steven Marchand zegt weet te hebben van acties in 156 bedrijven. Heel wat grote bedrijven in de regio liggen plat zoals AB InBev (Leuven), Bosch en Sylvania (Tienen), Akzo Nobel (Vilvoorde), Duracell (Aarschot), Olympia (Halle), Lotus Bakeries (Lembeek)... Toen de stakerspost arriveerde aan de Makro in Machelen bleek dat de politie het terrein had afgezet omdat er in de loop van de nacht een ramkraak was gepleegd.

Voor tal van overheidsinstelllingen in het Leuvense waaronder het provinciehuis, stadskantoor, het Vlaams Administratief Centrum en de gevangenissen staan weer stakersposten opgesteld. In vergelijking met vorige maandag wordt er meer actie gevoerd in ziekenhuizen. Omdat in het UZ Leuven heel wat personeelsleden aankondigden mee te zullen staken, werden 150 personen opgevorderd zodat alle geplande activiteiten kunnen doorgaan. Een aantal welzijnsinstellingen zoals Alvinnenberg in Heverlee draaien op minimumbezetting. Andere instellingen zoals Huize Eigen Haard in Aarschot en het CAW in Leuven hebben in de loop van de dag acties aangekondigd. In tal van scholen gaan geen lessen door. Het stedelijk kinderdagverblijf Girafant in Leuven sluit vandaag de deuren.

Het verkeer wordt op verschillende plaatsen in Brussel opgehouden door (filter)blokkades. Zo was aan het kruispunt van de Wetstraat en Schuman ruim een half uur een filterblokkade opgezet. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene meldt dat de blokkade zich intussen verder in de Wetstraat verplaatst heeft. 'Vermijd Europese wijk, Reyerstunnel en Kortenberglaan', meldt de politie.

Het kruispunt van de A12 met de Atomiumlaan is ook afgesloten, en in Anderlecht is Klein-Eiland, richting de Audi-fabriek, voor het verkeer afgesloten. In de Frankrijkstraat, aan Brussel-Zuid, is een filterblokkade opgezet. Verschillende toegangen tot Woluwe Shopping zijn afgesloten.

Dubbel zoveel stakers

In West-Vlaanderen is vooral in grote bedrijven en aan industriezones veel volk opgedaagd aan de stakingsposten. ‘De staking wordt goed opgevolgd. Er zijn heel wat meer stakers dan twee weken geleden’, zegt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van ABVV. ‘Er zijn ook weinig incidenten. Er komen weinig werkwilligen opdagen waardoor er weinig discussie of obstructie is’, aldus de vakbondsman. ACV spreekt van dubbel zoveel stakers.

Veel grote bedrijven liggen stil. Bij Bekaert in Zwevegem wordt er veel hinder verwacht, bij Picanol in Ieper ligt de productie helemaal stil. ‘We betreuren dan ook dat ons bedrijf in kort tijd, een derde keer op een maand tijd, opnieuw getroffen wordt door een staking’, klinkt het daar.

Andere bedrijven gingen creatief om met de staking. Zo sliepen ongeveer 240 werknemers van Thermote & Vanhalst op het bedrijf. Zo waren werkwilligen stakingsposten te slim af. Ook bij de kmo’s wordt er doorgaans gewerkt. Unizo trakteert in Veurne zelfs op frietjes voor alle werkwilligen.

De haven van Zeebrugge ondervindt al hinder sinds zondag. Er was zondagavond al geen trafiek meer, en dat zal maandag zo blijven.Bij steden en gemeenten is er een wisselend beeld, net zoals bij de jongste stakingsdagen. In Brugge blijven de meeste diensten en musea dicht. In andere centrumsteden blijft vooral de sportinfrastructuur gesloten. Er werd ook gewaarschuwd dat de vuilnisophaling verstoord zou zijn, maar bijvoorbeeld in de zone Mirom, regio Menen en Roeselare, wordt het vuil opgehaald.


Een groep stakers van de socialistische overheidsbond ACOD Limburg heeft maandag een bezoek gebracht aan het klooster van het Heilig Paterke in Hasselt, om zo zijn hulp in te roepen bij de regeringsonderhandelingen. "Door een kaars te branden hopen we dat we gehoord worden door de mensen van de regeringen", aldus André Reyskens, gewestelijk secretaris van ACOD Limburg.
Het ACOD neemt ook in Limburg actief deel aan de staking. Hun leden bemannen tal van stakersposten in de hele provincie. Een delegatie van ACOD Limburg is maandagvoormiddag op bezoek gegaan in het Hasseltse klooster waar het beeld staat van Pater Valentinus, beter gekend als het Heilig Paterke. Gelovigen branden er kaarsen om spirituele hulp in te roepen voor het inwilligen van hun wensen. "Of het helpt weten we niet, maar misschien kan het Heilig Paterke ervoor zorgen dat de diverse regeringen in ons land wel naar onze eisen en bekommernissen willen luisteren", aldus André Reyskens.
Daarna sloot de delegatie aan bij een groep manifestanten aan de Provinciale Bibliotheek, waar ze peren uitdeelden aan voorbijgangers. "Daarna gaan we onder de slogan Cirkel der Vriendschap een ronde maken langs de diverse stakingsposten", aldus nog Reyskens. "We gaan er de collega's van andere sectoren een hart onder de riem steken en onze solidariteit benadrukken."
ACOD Limburg kondigt trouwens aan dat er hardere acties zullen volgen, als mocht blijken dat het 'stille' protest van maandag niets heeft uitgehaald.

Kaars branden

Een groep stakers van de socialistische overheidsbond ACOD Limburg bracht een bezoek aan het klooster van het Heilig Paterke in Hasselt, om zo zijn hulp in te roepen bij de regeringsonderhandelingen. 'Door een kaars te branden hopen we dat we gehoord worden door de mensen van de regeringen', aldus André Reyskens, gewestelijk secretaris van ACOD Limburg. 'Of het helpt weten we niet, maar misschien kan het Heilig Paterke ervoor zorgen dat de diverse regeringen in ons land wel naar onze eisen en bekommernissen willen luisteren', aldus André Reyskens.

Daarna sloot de delegatie aan bij een groep manifestanten aan de Provinciale Bibliotheek, waar ze peren uitdeelden aan voorbijgangers. 'Daarna gaan we onder de slogan Cirkel der Vriendschap een ronde maken langs de diverse stakingsposten', aldus nog Reyskens. 'We gaan er de collega's van andere sectoren een hart onder de riem steken en onze solidariteit benadrukken.'

Het ACOD neemt ook in Limburg actief deel aan de staking. Hun leden bemannen tal van stakersposten in de hele provincie. ACOD Limburg kondigt trouwens aan dat er hardere acties zullen volgen, als mocht blijken dat het 'stille' protest van maandag niets heeft uitgehaald.

Bron: DS, 15/12

Mening: Ik heb daarjuist het nieuws bekeken en ik vind het echt schandalig! Iedereen heeft recht om te staken en de mensen die willen staken, mogen dit van mij ook doen. Staken is geen maatschappelijke plicht, maar op deze manier verplichten ze de mensen eigenlijk om dezelfde mening als die van de stakers te ondersteunen waar sommigen helemaal niet achter staan. Mensen die willen werken, laat ze toch werken! Ik heb daarjuist in een reportage gezien dat sommige bedrijven een deurwaarder hebben ingeschakeld zodat werknemers toch kunnen werken. Ook verschillende grootwarenhuizen zijn dicht of we kunnen gewoon niet winkelen omdat stakers de ingang blokkeren. Waar zijn we dan mee bezig?!
Volgens Marc Leemans, voorzitter van het ACV, moet een staking irriteren. Bravo, daar zijn jullie zeker in geslaagd!