PDA

Bekijk de volledige versie : China blokkeert akkoord op klimaattop


Larsen V*rstraete
13th December 2014, 22:52
China en de Verenigde Staten, de twee grootste CO2-uitstoters ter wereld, liggen zaterdag tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties in de Peruaanse hoofdstad Lima op rampkoers. Volgens China is het ontwerp van slottekst dat momenteel op tafel ligt onevenwichtig. De Verenigde Staten roepen de meer dan 190 aanwezige landen op de tekst goed te keuren.

Volgens China geeft de ontwerptekst het verschil niet weer tussen de geïndustrialiseerde landen en de ontwikkelingslanden. China telt zich daarbij tot die laatste categorie, hoewel het land momenteel instaat voor een kwart van de wereldwijde emissie van broeikasgassen. Concreet gaat de discussie over de vastlegging van de criteria voor de CO2-vermindering. Omstreden is de vraag welke inspanning de ontwikkelingslanden moeten leveren.

'We zitten in een patstelling', zei een lid van de Chinese delegatie zaterdag. Normaliter had de klimaattop vrijdagavond rond 18.00 uur lokale tijd (middernacht bij ons) afgerond moeten worden, maar wegens de onenigheid werden de verlengingen aangesneden.

Het hoofd van de Amerikaanse delegatie beveelt de goedkeuring van de ontwerptekst door de 195 landen rond de tafel aan, hoewel Washington naar eigen zeggen niet akkoord gaat met vele punten in het compromis. Volgens de delegatieleider schuilt het succes van de Lima-top niet enkel in het evenwicht, maar ook in dat van de top van Parijs, eind 2015. Daar zou een historisch verdrag tegen de klimaatsverandering ondertekend moeten worden.

Bron:http://www.standaard.be/cnt/dmf20141213_01427613
Mening: De economie staat bij de grootmachten centraal. Hierdoor zullen ze zo weinig mogelijk economische schade berokkenen bij het inperken van hun CO2-uitstoting. Zolang dit de gedachtegang blijft bij de grootmachten zal een akkoord heel langzaam tot stand komen.

Anton.G*ossens
20th December 2014, 20:01
Het is volgens mij moeilijk om van China dezelfde inspanningen onmiddellijk te verlangen dan bijvoorbeeld een land als Congo. China is een grotere economische speler met veel industrie. De ommezwaai maken kan dan ook niet van de ene op de andere dag gebeuren. Ik denk dat het realistischer zou zijn om hier rekening met te houden.

j*nthe.vermeiren
20th December 2014, 22:26
Volgens mij is het stilaan echt wel nodig dat er structurele maatregelen worden genomen om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te reduceren. Jammer dat China een akkoord blokkeert. Het is naar mijn mening belangrijk dat elk land zich inspant om iets te doen voor ons milieu. Op deze manier bereik je immers het grootste resultaat.

Het verschijnt soms in de actualiteit dat de chinezen met een mondmasker moeten rondlopen, omdat de lucht zo sterk vervuild is. Is dit dan geen signaal naar de Chinese regeringsleiders dat er een verandering nodig is?

Ik denk net zoals Anton dat die ommezwaai ook niet van de ene op de andere dag mogelijk is.