PDA

Bekijk de volledige versie : 'Verband tussen celibaat en seksueel misbruik,' erkent Australische Kerk


aline.n*terman
12th December 2014, 21:23
[SIZE=2]'Verband tussen celibaat en seksueel misbruik,' erkent Australische Kerk[/SIZE]

De Australische Katholieke Kerk geeft toe dat het celibaat voor priesters kan bijdragen tot kindermisbruik. Een adviesraad pleit voor 'psychoseksuele training' voor priesters.

Een en ander staat in een rapport van de Raad van de Australische Kerk die de Kerk adviseert, melden Australische media.

De raad verwijt de instellingen en de kerkleiders te vaak de ogen gesloten te hebben voor misbruik van kinderen. In een van de hoofdstukken schrijven de rapporteurs dat 'het verplichte celibaat in bepaalde omstandigheden ook bijgedragen kan hebben aan dit misbruik'.
Niet afschaffen

De directeur van de Raad, Francis Sullivan, zegt dat zelfs de heiligste tradities van de kerk, zoals het celibaat, open moeten staan voor discussie, hoewel hij zelf verkiest dat die traditie niet in vraag wordt gesteld. 'We roepen niet op om het celibaat af te schaffen', zegt hij.

'Wat de Raad in dit rapport zegt, is dat we erkennen dat het celibaat een bijdragende factor kan zijn", zei Sullivan aan ABC. 'We weten niet in welke mate, en of het om een bepalende factor gaat, maar we willen het probleem niet negeren.'
Psychoseksuele training

Volgens Sullivan zou de Kerk moeten nadenken 'over hoe ze omgaat met seksualiteit. Dat is wat men de psychoseksuele opvoeding noemt.'

Het rapport schat het aantal pedofiele priesters in Australië op vier procent. (Belga/KVDA)

bron: http://www.knack.be/nieuws/wereld/verband-tussen-celibaat-en-seksueel-misbruik-erkent-australische-kerk/article-normal-518193.html

eigen mening: Ik denk dat het verband tussen het celibaat en pedofiele priester wel eens groter kan zijn dan het artikel laat uitschijnen. Ik begrijp dat het celibaat belangrijk is in het religieuze leven van deze priesters, maar ik vind dat het eigenlijk geen meerwaarde heeft. Bijna alles in een godsdienst heeft een diepere betekenis, maar ik heb moeite met de diepere betekenis achter het celibaat te zien. Je liefde voor God of geloof in God is niet afhankelijk van een al dan niet celibatair bestaan. Daarnaast vind ik vier procent zeker geen verwaarloosbaar cijfer is. Pedofilie valt onder geen enkele noemer goed te keuren, ook niet onder celibaat. Dus deze mensen hebben zeker psychologische hulp nodig. De kerk zou naar mijn mening hun opvattingen wel eens mogen herzien en aanpassen in naam van het algemeen belang.

V*ronique.Govaerts
12th December 2014, 23:51
De seksuele misbruiken die tegenwoordig aan het licht komen, zeker in België, zijn al lang verjaard. Ik denk ook dat er veel mannen ooit priester zijn geworden uit dwang en traditie. Dan denk ik ook aan de tijden dat er minstens één priester moest zijn in de familie. Sommige mannen werden dit echt 'omdat God hen gekozen had'. Anderen hadden er niets aan te zeggen en werden als het ware verplicht om die rol in te vullen. Dat maakt de kans op seksueel misbruik natuurlijk groter.
Een mens blijft een mens en iedere mens heeft zijn gevoelens. De één kan er ook wat beter mee omgaan dan de ander.
Volgens mij is het concept dominee nog niet zo slecht. Op die manier kan je in functie staan van de kerk maar toch huwen. Ook vrouwen mogen deze functie innemen. Op deze wijze trek je volgens mij meer mensen aan en maken niet alleen mannen kans om (een deel van) hun leven te wijden aan God.

l*rs.mijnendonckx
14th December 2014, 16:02
Volgens mij kan er effectief een verband zijn tussen het celibaat en de gevallen van kindermisbruik. Ieder mens heeft zijn gevoelens, maar sommige weten deze niet goed te kaderen of hier mee om te gaan en dit zal dan uiteindelijk leiden tot verkeerde keuzes.

Zoals V*ronique al heeft vermeld, vind ik het ook geen slecht idee om met een dominee te werken. Zo niet staat volgens mij het beroep 'priester' op het punt van uitsterven.

Charlotte.L*Dreff
16th December 2014, 19:29
Ik ben er 100% zeker van dat het verplichte celibaat één van de oorzaken is van het seksueel misbruik in de kerk. Ik snap zelfs niet dat het celibaat vandaag de dag nog steeds verplicht wordt. De kerk is sowieso al niet populair meer dus ze moeten aan hun 'ouwbollige' imago gaan werken. Afschaffing van het verplichte celibaat zou daar al een stuk bij helpen, om de kerk meer te moderniseren. Het is toch logisch dat een celibataire levenswijze niet kan werken? Wij zijn ook maar mensen en mensen hebben nu eenmaal bepaalde behoeften. Niemand is gemaakt om alleen te blijven. Het celibaat mag blijven bestaan, maar dan alleen als mensen er zelf voor kiezen.