PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaming 'zuinig' met seks


Barst
29th December 2005, 01:50
Vlamingen zijn zuinig met seksuele partners - Zoenen kan ook buiten een relatie, maar tongzoenen niet


De meeste Vlamingen hebben nooit meer dan één partner gehad. Eén op de vier had er twee tot drie. Dat en nog veel meer staat te lezen in ,,Lief en Leed''.


LIEF EN LEED is de titel van het vernieuwde jaarboek van Sensoa. De twintig voorgaande edities vormen samen een vierduizend bladzijden dikke historiek van seks in Vlaanderen. De 21ste editie zit in een nieuw kleedje: hoewel er 2006 op de cover staat, roepen lay-out en foto's veeleer de sfeer van de seventies op.

Maar de behandelde thema's zijn hedendaags. Veel van wat het afgelopen jaar gebeurd is rond seks in Vlaanderen - in de breedste zin - komt in deze publicatie aan bod: van de Praat over Seks-campagne en haar impact, over de naakte massa's die door Spencer Tunick zijn gefotografeerd tot de vagina-obsessie van Goedele Liekens die breed in de media aan bod kwam.

Lief en Leed behoudt voorts de ambitie om het wetenschappelijke kaf van het koren te scheiden. Dat betekent onder meer: niet te snel geloof hechten aan wat Vlamingen in commerciële enquêtes over hun seksleven verkondigen. Want: ,,U mag er donder op zeggen dat mensen melden drie keer per week te vrijen, omdat ze denken dat het zo hoort. Wij doen daar niet aan mee.''

Wat mogen we dan wel voor waar aannemen? Lief en Leed verwijst naar onderzoek dat in 2000 aan de VUB gebeurde naar de communicatie over seks en relaties in het gezin. Daartoe werd ook het seksleven van 497 mannen en vrouwen tussen 35 en 64 jaar onder de loep genomen.

Deze volwassenen blijken zuinig te zijn geweest met het aantal seksuele partners in hun leven. Het merendeel had er niet meer dan één. Eén op de vier had twee tot drie seksuele partners en één op de tien had er meer dan vijf. Onderzoek uit Nederland, dat al van 1989 dateert, kwam bij hogere cijfers uit: mannen boven de 34 jaar zeiden daar dat ze gemiddeld een twaalftal sekspartners hadden gehad. Nederlandse vrouwen van die leeftijd hadden er gemiddeld vijf.

In Vlaanderen heerst een intimiteitsmoraal, aldus de onderzoekers. De meeste Vlamingen vinden dat je niet gehuwd of verloofd moet zijn om seks te hebben, maar twee op de drie menen dat je wel een 'intieme relatie' moet hebben, wat dat ook mag betekenen. Zoenen kan voor de meeste Vlamingen ook buiten een intieme relatie. Tongzoenen dan weer niet.

Anaal contact is niet populair: twee derde van de Vlamingen heeft er zich nooit aan gewaagd, nog eens één op de vijf heeft dit één, maximaal twee keer gedaan. Een kleine helft is er ronduit tegen.

De klassieke missionarishouding bij het vrijen, en de amazonehouding, blijven het meest in trek: een op de zes beperkt zich daar doorgaans toe. Orale seks komt nooit voor in een kwart van de relaties, bij de helft gebeurt het geregeld.

Lief en Leed, 160 blz., 20 euro.
www.sensoa.be

DS, 29-12-2005