Inloggen

Bekijk de volledige versie : Supermarkt voor gezondheidsproducten Medi-Market vindt glazen deur in de wet


Julie P*oost
12th December 2014, 09:07
Supermarkt voor gezondheidsproducten Medi-Market vindt glazen deur in de wet
Supermarkt voor gezondheidsproducten zal ook medicijnen verkopen

Vandaag opent de eerste Medi-Market in ons land de deuren. Dat is een supermarkt vol parafarmaceutische producten. Dat achter een glazen muur met deur ook medicijnen worden verkocht, doet de apothekersbond steigeren. "Ons imago wordt misbruikt."

Om 10 uur is de allereerste parafarmaciesupermarkt in ons land een feit. In de 1.000 vierkante meter grote Medi-Market, in de commerciële zone City-Nord in Gosselies, zullen vanaf dan 7.000 verschillende gezondheids-, schoonheids- en verzorgingsproducten aan de man worden gebracht. Dat gaat van voedingssupplementen over homeopatische geneesmiddelen tot babyvoeding.

"Terwijl de concurrentie twee of drie producten per merk in de rekken heeft, bieden wij het complete gamma", klinkt het verkooppraatje van oprichter Yvan Verougstraete. Met de concurrentie bedoelt hij: apothekers, biowinkels en drogisterijen.

Geneesmiddelenfactuur
In de lente van 2015 plannen we drie nieuwe verkooppunten in Antwerpen, Brussel en Luik
Yvan Verougstraete, oprichter Medi-Market
Verougstraete verzamelde 4,5 miljoen euro startkapitaal voor zijn nv Medicare-Market. "We hebben grote ambities. In de lente van 2015 plannen we drie nieuwe verkooppunten in Antwerpen, Brussel en Luik." Tegen 2020 moeten daar in ons land nog zestien Medi-Markets bij komen.

In parafarmacies mogen alleen parafarmaceutische middelen verkocht, dus geen geneesmiddelen. Die mogen volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) alleen worden gedistribueerd door vergunde apothekers. En dat is Medi-Market niet. Of toch, niet helemaal.

Verougstraete heeft daar zo zijn eigen oplossing voor. "Per vestiging zullen we twee bedrijven oprichten: een Medi-Market Parafarmacie én een Medi-Market Farmacie. Elke winkel zal, conform de wet, zijn eigen ingang hebben en zijn eigen producten."

Het is wel de bedoeling dat de twee Markets zich naast mekaar bevinden. "Zo kunnen we binnenin met een glazen muur en een glazen deur werken, zodat de klant makkelijk van de ene zaak naar de andere kan." Dat de combinatie van parafarmacie en farmacie mensen zou aanzetten tot een groter medicijngebruik, spreekt hij tegen. "Wij bieden net heel veel alternatieven."

"Commercie"

De twee ingangen van Medi-Market: links de 'parapharmacie', rechts de gewone apotheek. ©Vincent Duterne
Bij de apothekersbond APB hebben ze al gehoord van de plannen. En daar zijn ze niet opgetogen over. Jan Depoorter: "Ze rekken de huidige wetgeving zo ver mogelijk op om aan commercie te doen. Terwijl de zelfstandige apothekers net veel inspanningen leveren om niet beschouwd te worden als plekken waar we mensen zoveel mogelijk willen verkopen. We willen in de eerste plaats een zorgcentrum zijn waar patiënten op een individuele en kwalitatieve manier worden geholpen."

Die ingesteldheid heeft zijn vruchten afgeworpen, meent de vicevoorzitter. "Nu wordt er misbruik gemaakt van dat imago, puur om geld binnen te halen." Dat de farmaceutische markt veel te traditioneel blijft in ons land, zoals Verougstraete beweert, wuift Depoorter weg. "Wij hebben het monopolie op het verkopen van geneesmiddelen niet zomaar verkregen. Die is er omdat de overheid gelooft dat apothekers een meerwaarde kunnen bieden voor de patiënt."

Hij of zij kan bijvoorbeeld onafhankelijk toelichting geven, misbruik in de gaten houden, een breder kader schetsen of fungeren als vertrouwenspersoon. En dat lijkt voor de Belg, wiens geneesmiddelenfactuur veel hoger ligt dan het Europees gemiddeld, geen overbodige luxe.

Medi-Market zegt wel voor advies te zorgen. 'Digital talkers' zullen info verschaffen, samen met diëtisten, voedingstherapeuten en andere experts. "Op papier klinkt dat mooi, maar zal dat in de praktijk en in de toekomst altijd zo zijn?", vraagt Depoorter. "En in welke mate zullen er louter gezonde producten verkocht worden? In de Angelsaksische landen heb ik in dit soort drogisterijen ook al alcohol en sigaretten zien liggen."

Dat Verougstraete het de traditionele apothekers moeilijk zal maken, gelooft hij niet. "Er kunnen niet zomaar apotheken bijgebouwd worden: er is een spreidingsplan in ons land dat het aantal en de locaties vastlegt." Zelfs als huidige apothekers zich omvormen of laten opkopen, zal dat niet voor een dramatische omwenteling zorgen, zegt Depoorter. "Eerdere, gelijkaardige initiatieven zijn verdwenen. Dat heeft zeker en vast ook te maken met het persoonlijke contact dat de patiënten zoeken: ze blijven daardoor vrij trouw aan hun apotheker."

Bron: De Morgen
Datum: 12/12/2014
Link:http://www.demorgen.be/economie/supermarkt-voor-gezondheidsproducten-medi-market-vindt-glazen-deur-in-de-wet-a2150272/

Eigen mening:
De reactie van de apotheken is natuurlijk begrijpbaar. Niemand wil concurrentie. Maar hier gaat het dezelfde weg op zoals het overal is gebeurt. Kleine superettes verdwijnen en worden groothandels zoals Delhaize en zelfstandige elektrozaken worden vervangen door Mediamarkten. Alle kleine zaken worden uiteindelijk overtroffen door grotere zaken.
Volgens mij gaat dit nieuwe concept wel een succes worden, het tegenovergestelde van wat de Deporteer zegt in het artikel. Mensen zijn veel individualistischer. Onze generatie, of ik in iedere geval, ga niet meer naar een apotheker voor 'het menselijke contact'. Een grote winkel lijkt mij zelfs vele gemakkelijker. De apothekers vinden ook dat er minder controle is op medicatiemisbruik als deze zaken medicijnenen kunnen verhandelen.
Hier ben ik het ook niet mee eens. Ik kan ook telkens bij een andere apotheker om medicijnen gaan en dan is er toch ook geen controle? Ik denk dat wij, als samenleving, gewoon moeten aanvaarden zat groothandels de nieuwe norm gaan worden. Geen enkele kleinhandelaar wordt gespaard, zoals we zien in de voorbeelden die ik al gegeven heb. Denk ook maar eens op wereldschaal; de enige bedrijven die nog een belangrijke rol spelen, die nog tellen in de wereldeconomie, zijn multinationals.