PDA

Bekijk de volledige versie : Huwelijke beste remedie tegen criminaliteit


Barst
28th December 2005, 03:16
Vooral huwelijk zet rem op criminele loopbaan


Gevangenisstraf is meestal niet de reden dat een crimineel zijn criminele carrière afbreekt. Veel sneller wordt de loopbaan beëindigd als de misdadiger trouwt.


Leeftijd speelt bij alle wetsovertreders een rol. De misdrijfpotentie neemt vanaf 12 tot 18 jaar explosief toe. Daarna neemt bij vrijgezellen de activiteit gestaag af. Als een misdadiger trouwt of gaat samenwonen is dat voor velen het sein een andere bron van inkomsten te zoeken.

Uit een studie van Arjan Blokland van het Leidse onderzoekscentrum NSCR blijkt dat slechts 1 procent hardnekkige daders van jongs af aan tot na zijn vijftigste jaar delicten pleegt. Meestal gaat het dan om mensen die geld voor hun verslaving bijeen moeten stelen. Zij worden in hun misdadige bestaan meer dan veertig keer veroordeeld. Deze kleine groep is verantwoordelijk voor meer dan dertig procent van het totale aantal veroordelingen. De meeste daders worden voor het eerst gepakt tussen hun vijftiende en negentiende jaar. Maar één op de tien criminelen begon al voor zijn vijftiende.

Uit de steekproef onder 45000 veroordelingen, die Blokland verwerkte in zijn Criminele Carrière- en Levensloop Studie (CCLS), blijkt dat een gemiddelde misdadige loopbaan twintig jaar duurt. Het CCLS laat verschillende patronen zien. Blokhuis: ,,Verreweg de grootste groep daders –63 procent– wordt sporadisch veroordeeld.”

De CCLS-gevens heeft de onderzoeker gekoppeld aan de gegevens in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Daaruit blijkt dat trouwen op mannen tussen de 18 en 21 een grote invloed heeft. Het aantal veroordelingen keldert. De komst van kinderen gaat vaak gepaard met een kleine opleving van criminele activiteiten, mogelijk omdat er meer brood op de plank moet komen. Blokhuis: ,,Duidelijk is te zien dat in de periode dat daders getrouwd zijn, de kans dat zij veroordeeld worden nog maar de helft is in vergelijking met een vrijgezel.” Uit de cijfers blijkt ook dat zelfs criminelen die jong zijn begonnen na het huwelijk hun leven kunnen beteren.


Trouw, 27-12-2005