PDA

Bekijk de volledige versie : Gevonden: gen dat hersentumor bij kinderen afremt


Hanne.S*els
10th December 2014, 21:07
Gevonden: gen dat hersentumor bij kinderen afremt

In ons land worden jaarlijks zo'n zestien patiëntjes getroffen door medulloblastoom


1 De huidige behandeling van een hersentumor, met chemo en bestraling, kan veel schade aanrichten.
Een doorbraak van Brusselse breinwetenschappers zet de deur op een kier voor een betere behandeling van de meest voorkomende hersentumor bij kinderen. Mooie toekomstmuziek, vinden kankerexperts. "Want de bestralingen nu zijn nefast voor jonge hersentjes."

Verder onderzoek is nodig, maar volgens kenners gaat het al om een mooie doorbraak en de eerste stap naar een betere behandeling
De proeven op muizen zijn alvast succesvol, zo juichen de wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) in het vakblad Cancer Cell. In hun labo hebben zij een gen ontdekt dat medulloblastoom, de meest voorkomende hersentumor bij kinderen, kan afremmen. Eenvoudig gezegd werkt dat gen, BCL6 genaamd, als een soort schakelaar: zet je hem aan, dan neemt de tumorgroei af. Schakel je hem uit, dan stimuleer je net de breinkanker.

Medulloblastoom, een kwaardaardige tumor in de kleine hersenen, komt bij 1 op de 100.000 kinderen voor. De kanker treft vooral peuters, kleuters en kinderen op de lagere school. In ons land gaat het jaarlijks om zo'n zestien patiëntjes. Zo'n 65 à 70 procent overleeft de ziekte, als er geen uitzaaiingen zijn tenminste.

"De tumor wordt op een bepaald moment zo groot dat hij de hersenen opzij duwt", vertelt kinderoncologe Leen Willems (UZ Gent). "Dat veroorzaakt een enorme druk in het hoofd. Je krijgt dan symptomen als felle hoofdpijn, braken en dubbel zien."

Schade door bestralingen
Kinderen die overleven kunnen minder goed leren, moeten naar het buitengewoon onderwijs, gaan later vaak in een beschutte werkplaats aan de slag
Leen Willems, kinderoncologe UZ Gent
Zelfs al is een nieuwe behandeling nog toekomstmuziek, "toch is het goed dat hier meer kennis over wordt vergaard", gaat Willems verder. Want de huidige behandeling, met chemo en bestraling, kan veel schade aanrichten. "Hersenen bestralen is nooit goed, en al zeker niet als het brein nog volop in ontwikkeling is. Kinderen die overleven kunnen minder goed leren, moeten naar het buitengewoon onderwijs, gaan later vaak in een beschutte werkplaats aan de slag. Hoe vroeger je bestraalt, hoe meer mogelijke schade. Bij de allerjongsten, onder drie jaar, stellen we bestraling dan ook het liefst zoveel mogelijk uit. Vergeet niet dat in het brein ook het controlesysteem zit voor onder meer de hormonen. Raak je daaraan, dan verstoor je ook de groei."

Verwacht wordt dat de wetenschappers nog lange tijd op een medicijn zullen broeden. Want, zo ontdekten ze nog: zet je het BCL6-gen aan, dan rem je wel de breintumor, maar kun je bloedkanker uitlokken. Er wacht hen dus nog een grote uitdaging, menen kankerexperts.

bron: De Morgen
10-12-14

mening: Dit is goed nieuws. Misschien leid dit wel tot een doorbraak in de kankeronderzoek. Het zou fantastisch zijn als deze agressieve kanker kan verholpen worden. Want hoe ze nu die kinderen proberen te genezen is niet optimaal natuurlijk heeft men momenteel geen andere keus. Nu staat men natuurlijk nog wel voor veel problemen zoals dat dit gen weer een nieuwe kanker kan veroorzaken. Dit is natuurlijk alles behalve optimaal. Maar het is al een grote stap om te zien dat dit gen toch hersenkanker afremt. Ik hoop dat men in de toekomst van dit gen een medicijn kunnen ontwikkelen en misschien voor andere kankertumoren ook. Het gaat tenslotte iedereen van ons aan hoe ver ze met kanker onderzoek staan. Kanker is een verschrikkelijke ziekten dat nog steeds te veel mensen treft en dood. Zeker bij jonge kinderen vind ik dit verschrikkelijk.