PDA

Bekijk de volledige versie : Danneels vreest uitbreiding euthanasiewet


Barst
26th December 2005, 02:51
Danneels vreest uitbreiding euthanasiewet


Kardinaal Danneels heeft zaterdagnacht, tijdens de middernachtmis in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, aandacht besteed aan onder meer minderjarige vluchtelingen in asielcentra en abortus, maar maakte vooral een duidelijke allusie op een eventuele uitbreiding van de euthanasiewet.

Danneels sprak over jonge verkeersslachtoffers, daklozen en vluchtelingen in de gesloten centra. "Daar zijn toch al te veel kinderen niet op hun plaats", zei de kardinaal. "Maar ik denk nog het meest van al aan de bejaarden met Alzheimer of andere handicaps, aan de ongeboren kinderen en aan de wilsonbekwamen waar anderen dreigen te beslissen of ze nog blijven of best uit het leven weggaan", ging de kardinaal voort. "Zullen we het dulden dat diegenen die zelf niet kunnen spreken of zich uiten, daar bovenop nog van elders de mond en de lippen gesloten worden, volkomen wettelijk, zonder hun inspraak, eenzijdig en voorgoed?", vroeg hij zich af, met een duidelijke verwijzing naar een eventuele uitbreiding van de euthanasiewet voor wilsonbekwamen. (ful)


Weblog DM, 25-12-2005(Belga 18:49)

Pieterjan
26th December 2005, 22:59
CD&V steunt Danneels

BRUSSEL - CD&V is het eens met de uitspraken van kardinaal Danneels in zijn homilie tijdens de kerstnacht over euthanasie. ,,Het klopt dat een voorafgaande wilsverklaring voor het plegen van euthanasie beter niet wordt uitgebreid voor geesteszieken, mensen met Alzheimer of dementen'', zegt CD&V-senator Hugo Vandenberghe vandaag.

Hij benadrukt hiermee nog eens het standpunt van de christendemocraten over de eventuele uitbreiding van de euthanasiewet. ,,Zo’n voorafgaande wilsverklaring betekent juridisch niets als ze is opgesteld door mensen die hun wil niet zelf kunnen uiten. Anderen mogen niet beslissen of deze mensen nog blijven leven of uit het leven stappen'', klinkt het.

Los daarvan benadrukt Hugo Vandenberghe dat kardinaal Danneels het recht heeft om zich in het euthanasiedebat te mengen. ,,De kardinaal is vrij om positie in te nemen in een dossier met zo’n maatschappelijke impact. Het is onbegrijpelijk dat men dat niet aanvaardt'', zo verwijst de senator naar de kritiek die uit SP.A- en VLD-hoek op de uitspraken van Danneels kwam. ,,Trouwens, niemand is verplicht om het eens te zijn met de kardinaal. Maar als godgetrouwe heeft hij het recht zijn mening kenbaar te maken''.

Danneels krijgt ook tegenwind van SP.A

Na de VLD heeft ook de SP.A vanochtend kritiek op de uitspraken van kardinaal Godfried Danneels tijdens de middernachtmis over euthanasie. ,,Heeft kardinaal Danneels dan de wetsvoorstellen die ingediend werden in de senaat, niet gelezen?'', vraagt senator Jacinta De Roeck zich af in een communiqué.
De senator wijst erop dat in beide wetsvoorstellen ,,heel duidelijk staat dat men in een wilsverklaring vooraf - én nog in volle bewustzijn - om euthanasie kan vragen indien men later lijdt aan een vorm van dementie''. Wat men niet wil, moet ook in de wilsverklaring beschreven zijn.

,,De uitspraken van Danneels verzwijgen dus duidelijk een belangrijk deel van de vraag om euthanasie. Ik kan alleen besluiten dat de kardinaal de wetsvoorstellen niet kan of wil begrijpen'', zegt De Roeck.

Het parlement moet zich nog buigen over het voorstel om de huidige Belgische wetgeving rond euthanasie uit te breiden tot dementen en minderjarigen. Kardinaal Danneels vroeg tijdens de middernachtmis in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal meer respect voor het leven en zei dat euthanasie bij wilsonbekwamen (dementen of minderjarigen) voor hem niet kan.

bava
www.destandaard.be