PDA

Bekijk de volledige versie : Werkvloer moet zich voorbereiden op introductie wearables.


Dorien V*n den Broeck
8th December 2014, 22:27
Werkvloer moet zich voorbereiden op introductie wearables.

Wearables bieden op de werkvloer diverse nieuwe mogelijkheden, maar roepen ook bijkomende problemen op. Dat is de conclusie van een onderzoek van het beveiligingsbedrijf Trend Micro bij een honderdtal informatica-verantwoordelijken van Britse ondernemingen. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat niet alleen particulieren allerlei mogelijkheden zien in wearables, maar dat ook bedrijven in de technologie een aantal duidelijke baten menen te kunnen identificeren.



Anderzijds moet vastgesteld worden dat nagenoeg iedereen ook potentiële risico’s erkent, maar worden er onvoldoende maatregelen genomen om de bedreigingen tot een minimum te beperken.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen werknemers verantwoordelijk zijn voor de toenemende populariteit van wearables op de werkvloer. Volgens 61 procent van de ondervraagden stimuleert ook het bedrijf zelf actief het gebruik van de technologie in professionele omstandigheden. Bovendien stipt 25 procent van de respondenten aan dat de technologie op dit ogenblik al wordt gebruikt of volop wordt geïmplementeerd.

Daarbij wordt in de eerste plaats beroep gedaan op smartwatches (65 procent), gevolgd door zogenaamde activity-trackers, die het gebeuren op de werkvloer moeten kunnen opvolgen. Daarnaast blijkt dat 19 procent interesse toont om in de toekomst op het gebruik van wearables over te schakelen.

Productiviteit

Het belangrijkste doel van de introductie van wearables is het verbeteren van de productiviteit op de werkvloer. Daarnaast wordt ook opgemerkt dat de introductie tevens kadert in een strategie van de onderneming om werknemers de mogelijkheid te bieden persoonlijke apparaten voor professionele doelstellingen in te schakelen.

Tim Medforth, vice-president van het bedrijf CloudFit, getuigt dat sinds de introductie van wearables op de werkvloer een positieve impact van de technologie op de gezondheid van de werknemers, onder meer door een constante controle van bloeddruk en hartslag, kon worden opgemerkt, maar zegt dat er tevens een stimulerende invloed op de samenwerking kon worden vastgesteld.

De onderzoekers stelden anderzijds vast dat weliswaar 85 procent van de respondenten zich bewust is van een aantal risico’s, zoals datadiefstal, die met de introductie van wearables gepaard kunnen gaan, maar toch blijkt 64 procent zich geen zorgen te maken over de verspreiding van de technologie op de werkvloer.

“Nochtans moet men op zijn hoede zijn voor mogelijke gevaren,” waarschuwt Raimund Genes, chief technology officer bij Trend Micro. “Het blijkt immers dat 76 procent van de bedrijven medewerkers toelaten om bedrijfsinformatie met persoonlijke mobiele apparaten te bewerken, waarbij nagenoeg één op tien toegeeft geen enkel veiligheidsprotocol voorzien te hebben.”

Omnipresent

“Elk nieuw apparaat dat in de bedrijfsomgeving wordt geïntroduceerd houdt een potentieel risico in,” zegt Raimund Genes nog. “Het is onvermijdelijk dat wearables, net zoals andere intelligente apparaten, toegang zullen krijgen tot bedrijfsdata. Deze bedreiging zal nog toenemen naarmate de technologie verder wordt verfijnd en meer wearables op de werkvloer zullen worden geïntroduceerd."

"Bedrijven moeten dan ook dringend nadenken over de maatregelen die kunnen worden uitgewerkt om de bedreigingen van wearables te minimaliseren vooraleer de apparaten even omnipresent zullen zijn geworden als de smartphones.”

Het onderzoek bracht dan ook aan het licht dat 82 procent van de ondervraagden van mening is dat het veiligheidsbeleid van het bedrijf voor de wearables zal moeten worden aangepast. Ook gaf 50 procent aan dat de organisatie een limiet moet introduceren voor de data die door wearables kunnen worden behandeld, terwijl 43 procent van mening is dat de onderneming striktere veiligheidsvoorschriften zal dienen in te voeren.

Volgens 73 procent moet het bedrijf een duidelijk wearables-beleid uitwerken. Raimund Genes zegt dat snel actie moet worden ondernomen, want met de komst van de Apple Watch in de lente van volgend jaar kan volgens hem een explosie van wearables op de werkvloer worden verwacht. (mah)

Bron: http://www.express.be/business/nl/hr/werkvloer-moet-zich-voorbereiden-op-introductie-wearables/209766.htm
Datum: 8 december 2014

Mening: Het is normaal dat elke bedrijf moet meegaan met de tijd en dit vind ik heel goed. Met deze nieuwe technologieën gaat de communicatie in bedrijven veel beter. Het zijn niet alleen de werknemers die wearables gestimuleerd hebben op de werkvloer maar ook de bedrijven zelf. Dus de bedrijven staan er helemaal achter om deze nieuwe technologie te gebruiken. In de toekomst gaat er waarschijnlijk nog veel veranderen in verband met de nieuwste technologieën.