PDA

Bekijk de volledige versie : Primeur met stamcellen blijkt fraude


Barst
24th December 2005, 00:29
Primeur met stamcellen blijkt fraude


ROTTERDAM, 23 DEC. De Zuid-Koreaanse stamcelonderzoeker Woo Suk Hwang heeft grote delen van zijn baanbrekende Science-publicatie van mei van dit jaar verzonnen. Dat heeft een negenkoppige onderzoekscommissie van de Seoul National University vanmorgen bekendgemaakt.


Het zijn geen slordigheden, Hwang heeft bewust fraude gepleegd. Daarmee zijn eerdere beschuldigingen van collega-onderzoekers aan het adres van Hwang bevestigd. Ten minste negen van de elf stamcellijnen die werden gerapporteerd in het Science-artikel blijken niet echt. De gegevens in de publicatie zijn afkomstig van slechts twee stamcelkweken, concludeert de commissie.

Hwang maakte in 2004 furore door als eerste ter wereld stamcellen te isoleren uit gekloonde embryo’s. Een jaar later maakte hij via deze methode als eerste patiënteigen stamcellen van elf verschillende patiënten. Deze stamcellen zouden in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het genezen van bijvoorbeeld Parkinsonpatiënten met nieuwe hersencellen, zonder gevaar van afstoting.

Een week geleden zag Hwang zich al genoodzaakt het artikel in te trekken, omdat enkele stamcelkweken door infectie verloren bleken te zijn gegaan. Hwang hield vol dat desondanks zijn wetenschappelijke conclusies nog wel overeind bleven. Dat houdt hij ook nu nog vol. Wel zei hij in een reactie ontslag te nemen als hoogleraar, „als spijtbetuiging”.

Nu geconstateerd is dat er geknoeid is bij het onderzoek met ‘patiënteigen’ stamcellen, ontstaat er ook twijfel aan zijn eerdere publicaties. Daaronder is ook de eerste gekloonde hond ‘Snuppy’.

De vrees bestaat dat de kwestie uitgroeit tot een van de grootste fraudezaken in de wetenschap. In Korea is geschokt gereageerd op het nieuws. Hwang was er uitgegroeid tot een nationale held. Mogelijk zijn er ook politieke gevolgen. Hwang onderhield banden met de Koreaanse regering en kreeg vanaf 2002 meer dan 40 miljoen dollar subsidie. Regeringsadviseur voor wetenschap en technologie Ky-Young Park werd in 2004 zeer ongebruikelijk als mede-auteur genoemd. Park is botanicus.


NRC, 23 december 2005