Inloggen

Bekijk de volledige versie : Brusselreiziger zwaarste slachtoffer van staking


Wout.G*vers
8th December 2014, 09:08
De derde provinciale stakingsdag treft vooral het vervoer in en naar Brussel. Het treinverkeer ligt er helemaal stil en is daardoor ook in de rest van het land zwaar verstoord. Enkele cruciale kruispunten zijn afgesloten waardoor het ook voor auto's niet overal even makkelijk is de hoofdstad te bereiken. Zo stond nog voor 7 uur al een lange file op de E19.

Maandag organiseren de vakbonden de laatste provinciale actiedag in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Het personeel van de NMBS begon echter zondagavond om 22 uur al te staken. Dat had meteen een flinke weerslag op het spoorverkeer in heel het land. Vanuit het station Brussel-Centraal vertrokken zondagavond na 22 uur geen treinen meer richting Antwerpen, Gent, Mechelen, Aalst, Nijvel, Namen, Luik, Leuven, Charleroi en Kortrijk.

Het treinverkeer van en naar Brussel ligt vanmorgen zo goed als volledig stil. Op een uitzondering na rijdt er maandag geen enkele trein van en naar de hoofdstad. Ook in provinciesteden als Leuven is dat het geval. De NMBS waarschuwt dat ook in de provincies waar maandag niet gestaakt wordt, rekening moet gehouden worden met hinder. Dat gaat van vertragingen tot afgeschafte treinen.

Als gevolg van de actiedag zullen er maandag ook zo goed als geen hogesnelheidstreinen rijden. De ritten van Eurostar, ICE en TGV door België zijn geschrapt, en er worden zo goed als geen Thalys-stellen verwacht gedurende de hele dag. Thalys heeft overigens ook enkele aanpassingen doorgevoerd op dinsdagochtend.

De Lijn & MIVB

De provinciale actiedag heeft zoals verwacht grote gevolgen voor de dienstverlening van De Lijn in Vlaams-Brabant. In verschillende regio's reden er amper bussen uit, zo meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Brussels Airport wordt niet bediend. In de regio Leuven en het Hageland is de hinder zeer groot. Alleen de lijnen 630 (Haasrode, Brabanthal-Station Wijgmaal) en 35 (Aarschot-Rillaar-Scherpenheuvel-Diest) worden bediend, 'alle andere lijnen uit de regio rijden nauwelijks of niet'. In de stelplaats van De Lijn in de Leuvense Eénmeilaan is vannacht de lucht uit de banden van een 15-tal bussen gelaten.

In het zuiden van de provincie (Pajottenland en Druivenstreek) rijden nagenoeg geen bussen. 'Bijna geen enkele chauffeur van de stelplaatsen in die regio is aan het werk gegaan', aldus De Lijn. In de regio Dilbeek rijdt minder dan een op de vijf bussen; in de regio Grimbergen zelfs minder dan een op de tien. Er rijden geen bussen naar de luchthaven van Zaventem. Ook het busverkeer op de noord-zuidas Brussel - Londerzeel-Breendonk is zwaar verstoord, net als dat op de lijnen vanuit Vilvoorde naar Mechelen.

De hinder is ook in Limburg voelbaar. Op een aantal Limburgse lijnen in de omgeving van Landen en Gingelom is de dienstverlening verstoord. Ook hinder in Antwerpen en Oost-Vlaanderen: reizigers met vertrek of bestemming in Sint-Truiden, Landen, Aalst, Ninove, Geraardsbergen, Puurs en Mechelen kijken best op de website alvorens te vertrekken.

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB rijdt geen enkel voertuig uit. Er staan stakingspiketten bij alle depots waardoor geen enkele tram, metro of bus de stelplaats kan verlaten, zegt woordvoerster An Vanhamme aan VRT-radio.

Invalswegen

De derde provinciale actiedag tegen de besparingsplannen van de federale regering laat zich maandagmorgen vroeg al voelen op de invalswegen naar Brussel. De stad inrijden via Delta (Oudergem) of de Industrielaan (Anderlecht) is onmogelijk, zo is vernomen van Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook het Hermann-Debrouxviaduct is gesloten voor het verkeer. Er is een omleiding voorzien voor voertuigen die Brussel willen binnenrijden via Delta. Het verkeer richting het Hermann-Debrouxviaduct wordt afgeleid via de Waversesteenweg. De hoofdstad uitrijden via Delta is wel mogelijk.

Brussels Airport

Brussels Airport had al gewaarschuwd voor zware hinder tijdens de staking van 8 december, nu wordt ook stilaan duidelijk hoe groot de schade zal zijn. Volgens de recentste cijfers van Brussels Airport zou een kleine 40 procent of 226 van de geplande vluchten van en naar Zaventem morgen geannuleerd worden. Het gaat hierbij zowel om Europese vluchten als lange afstandsvluchten.

'De luchtvaartmaatschappijen stellen alles in het werk om zoveel vluchten als mogelijk uit te voeren. Wie toch moet vertrekken uit Brussel, reist het best met enkel handbagage en komt het beste zo vroeg mogelijk naar de luchthaven. We raden aan drie à vier uur voor de vlucht vertrekt op de luchthaven te zijn.' Het is mogelijk dat vluchten vertrekken zonder bagage aan boord. Die zal worden nagestuurd.

VRT

Ook bij de openbare omroep VRT wordt gestaakt. Wel blijft een minimum nieuwsaanbod gewaarborgd. De stekker wordt er dus niet volledig uitgetrokken. Op de radio gaat het over kortere bulletins die overgenomen worden door alle zenders. Op één en Canvas zullen er kortere journaals zijn op de gebruikelijke uren

Op de radio zorgt elk net voor non-stop muziek uitgaande van zijn eigen profiel. Op één en Canvas zijn er naast de journaals vervangprogramma’s. Bij Ketnet is er een licht aangepaste programmering. Online zorgt deredactie.be voor een aangepaste nieuwsvoorziening en zijn er op de andere net- en themasites slechts beperkte updates.

Bankkantoren en supermarkten gesloten

Volgens Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel, zullen de stakingsposten zo goed als alle sectoren treffen. Zo zijn er posten voorzien bij grote handelszaken als Delhaize, Carrefour, Cora of Mediamarkt, maar ook bij alle banken en verschillende bankagentschappen.

De ziekenhuizen zullen quasi op weekendregeling overschakelen en ook bij verschillende scholen wordt gestaakt. 'Er is een grote stakingsbereidheid onder de leraren, maar we kunnen nog geen exacte cijfers geven', zegt Van Muylder.
------------

Eigen mening:
De mensen die gaan staken willen een punt maken en dit is al de zoveelste keer dat ze een stakingsdag organiseren voor de nieuwe regering-Michel. Ze zijn niet tevreden met de opkomende besparingen en daardoor gaan ze heel het land platleggen. Ik vind het een beetje overdreven. Heel de middenklasse en de onderklasse wordt vooral beboet met de besparingen dus zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. We gaan allemaal een beetje van ons geld moeten afgeven. Door de stakers zit heel het land nu in de war en kunnen mensen nergens geraken. Ze moeten de mensen die wel naar hun werk willen en die wel hun brood willen verdienen, laten doen. Dit is nu al de derde keer dat ze een provinciale staking doen en ik hoop dat het op het einde niet voor niets is geweest. Zo'n een staking kost voor onze regering ook een handvol geld.