PDA

Bekijk de volledige versie : Obama: "Racisme is diep geworteld in de VS"


Lissa V*rvoort
7th December 2014, 21:57
Obama: "Racisme is diep geworteld in de VS"

Racisme tegen Afro-Amerikanen is diep geworteld in de Amerikaanse samenleving en geschiedenis. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een interview met de tv-zender BET, die zich vooral richt op een publiek van zwarte Amerikanen. Het hele interview wordt morgen uitgezonden. Nadat twee zwarte Amerikanen waren omgekomen bij politiegeweld, zonder dat die agenten vervolgd worden, leeft het debat over racisme opnieuw in de Verenigde Staten. Bill de Blasio, burgemeester van New York, heeft vandaag geweigerd de beslissing te steunen van een grand jury om een van die agenten niet te vervolgen.

"Hoe pijnlijk deze gebeurtenissen ook zijn, het is belangrijk dat we ze niet gelijkstellen met die van de jaren 50", zei Obama. "Als je met je ouders, grootouders, ooms spreekt, zullen zij je zegen dat we er beter voor staan - niet goed, maar beter." Om stappen vooruit te zetten in het racismedebat moet men de verwezenlijkingen tot nu toe erkennen, aldus Obama.

De afgelopen week heeft Obama aangekondigd om samen met aftredend minister van Justitie Eric Holder stappen te ondernemen om de racismeproblemen tussen politie en bevolking in het land aan te pakken. Obama heeft zich, als eerste zwarte Amerikaanse president, lange tijd terughoudend opgesteld in het debat. Het protest over het gewelddadige politieoptreden blijft intussen verder duren. Daarbij kwam het in de nacht van gisteren op vandaag tot geweld in Californië.

Ook De Blasio ziet in de breuk tussen politie en bevolking een "fundamenteel probleem" voor de Verenigde Staten. "We moeten open over de historische rassendynamiek spreken, die aan de grond van het probleem ligt", zei de burgemeester aan de zender ABC. De Blasio zei optimistisch te zijn over begrip tussen de politie en de zwarte bevolking. Nog in het interview met ABC weigerde de Blasio de beslissing te steunen van een grand jury om de agent niet te vervolgen voor de dood van een zwarte man.

Bron: HLN http://www.hln.be/hln/nl/2002/Dossier-Obama/article/detail/2144667/2014/12/07/Obama-Racisme-is-diep-geworteld-in-de-VS.dhtml

Eigen mening: Door de vele gebeurtenissen die er de afgelopen weken al geweest zijn kan ik aannemen dat mensen hier furieus op reageren. Ik hoop dat ze snel een oplossing kunnen vinden.

g*rd.janssens
8th December 2014, 03:12
Het is een probleem over heel de wereld, maar Amerika heeft inderdaad een geschiedenis van racisme. Racisme is niet iets dat je zomaar weg krijgt, maar ik denk dat mits goede opvoeding er toch een vooruitgang geboekt kan worden.

Onderschat bv zeker de invloed van jeugdprogramma's niet!