PDA

Bekijk de volledige versie : Oortwolk telt mogelijk acht miljard planetoïden


Stefan.V*ndeputte
5th December 2014, 21:45
Oortwolk telt mogelijk acht miljard planetoïden

De Oortwolk wordt doorgaans beschouwd als een verzameling komeetachtige objecten. Maar nieuw onderzoek suggereert dat er veel meer te vinden is. Naast de kometen zouden er ook een slordige acht miljard (mogelijk gevaarlijke) planetoïden uithangen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Ze baseren hun conclusies op simulaties.

“We gebruiken simulaties van de totstandkoming van de Oortwolk om aan te tonen dat ongeveer vier procent van de kleine hemellichamen in de Oortwolk op 2,5 AU van de zon moeten zijn ontstaan,” zo schrijven de onderzoekers. AU staat voor ‘Astronomical Unit‘ en 1 AU is bijna 150.000.000 kilometer (vergelijkbaar met de afstand tussen de aarde en de zon). Simulaties wijzen er dus op dat een deel van de objecten in de Oortwolk relatief dicht bij de zon moet zijn ontstaan. “En zijn dus ijsvrije hemellichamen bestaande uit steen en ijzer.” Oftewel: het zijn geen kometen, maar planetoïden.

Het onderzoek suggereert dus dat de Oortwolk deels uit planetoïden bestaat. Het zou om zo’n slordige acht miljard planetoïden gaan. Die planetoïden kunnen een gevaar vormen voor de aarde. Met name omdat ze heel moeilijk te zien zijn. Maar, zo stellen de onderzoekers ons direct gerust, een catastrofale botsing tussen zo’n Oortwolk-planetoïde en de aarde zou slechts één keer in de miljard jaar voorkomen.

Bron: Scientias, 05/12/14, http://www.scientias.nl/oortwolk-telt-mogelijk-acht-miljard-planetoiden/107861

Eigen mening:
Zoals in het artikel vermeld ben ik niet bang dat één van die planetoïden de aarde raakt, deze info over de Oortwolk heeft wel enkele andere interessante implicaties.
We weten niet zeker of de Oortwolk echt bestaat, het is iets die door menselijke simulaties veronderstelt wordt.
Dit is interessante info omdat het ons een beter beeld geeft van wat er zich in de buitenste delen van het zonnestelsel afspeelt.
De Oortwolk helpt ons het zonnestelsel en enkele fenomenen er in te verklaren, het is leuk om te zien dat er nog steeds nieuw onderzoek naar wordt gedaan.
De foto's vind ik misschien wel iets te spectaculair, de objecten die in de Oortwolk zitten zijn zeer ver van elkaar verspreid (nog verder dan de hoofdgordel).