PDA

Bekijk de volledige versie : Hof wil meer weten over verdwenen filmrol Srebrenica


Lode.G*vers
5th December 2014, 17:34
Het Openbaar Ministerie (OM) moet inzicht geven in het onderzoek naar een vernietigd filmrolletje met foto’s van na de val van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald in een tussenvonnis in de zaak tegen voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans en twee van zijn toenmalige collega’s.

Op het rolletje, gevuld door een Nederlandse militair, stonden mogelijk beelden van de executies van moslimmannen. Dat zou betekenen dat Nederlanders op de hoogte waren van de massale afslachting van moslims door Bosnische Serviërs. Het hof wil de resultaten van het onderzoek naar het rolletje voor 1 januari hebben, zo meldt ANP.

Daarnaast willen de rechters inzage in de persoonlijke gesprekken die met Nederlandse militairen werden gevoerd na de val van de enclave in Bosnië in 1995. Deze gesprekken staan bekend als het ‘Feitenrelaas debriefing Srebrenica’. Het onderzoek in de zaak wordt daarom heropend.

De zaak tegen Karremans en zijn collega’s werd aangespannen door nabestaanden van de slachtoffers. Zij vermoeden dat het fotorolletje met opzet is vernietigd. Volgens een van de advocaten van de oud-Dutchbat-commandant, Michael Ruperti, is het rolletje door de militairen overgedragen aan Defensie en daarna ‘onbruikbaar geworden’.

Karremans moet zich in de langlopende zaak verdedigen tegen medeplichtigheid aan moord, oorlogsmisdaden en volkerenmoord. Onder zijn leiding zouden de Nederlandse militairen niets hebben gedaan tegen de executies van duizenden moslimmannen.

Bron: NRC Handelsblad, 05/12/2014 (artikel door JP)
weblink (http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/05/hof-wil-meer-weten-over-verdwenen-filmrol-srebrenica/)

Eigen mening:

11 juli 1995 – Srebrenica

‘Het drama van Srebrenica’ zal altijd een zwarte bladzijde blijven in de Nederlandse geschiedenis. Formeel stonden Nederlandse militairen (met VN-helm) in voor de bescherming van Srebrenica. Zij hadden die gruwelijke genocide kunnen voorkomen. Uiteraard dient hier een kanttekening bij gemaakt te worden en te worden vermeld dat de VN lang niet over dezelfde middelen beschikt (en mag gebruiken) als de toenmalige troepen van Mladic.

Wat er echter al langere tijd werd gesuggereerd, zou nu misschien het daglicht kunnen zien. Er gingen vrij snel na de gruweldaden stemmen op dat de bataljons Dutchbat weet hadden van de executies en zich afzijdig hielden. Er zou nu dus een filmrolletje zijn met foto’s waarop belangrijke informatie zou kunnen staan omtrent deze zaak. De foto’s zijn genomen door een Nederlandse militair en het rolletje zou foto’s bevatten van executies van moslims. Ik denk dat hier geen tekening meer bij hoeft gemaakt te worden.

Het filmrolletje is nu vernietigd, maar een onderzoek naar de vernietiging van dat rolletje kan veel aan het licht brengen. Uiteraard heeft niemand het op dit moment gedaan en wordt de Zwarte Piet (o ironie) doorgeschoven naar elkaar.

Een onafhankelijk onderzoek is zeker aan de orde, het gaat hier immers nog steeds over de ergste genocide sinds de Holocaust.