PDA

Bekijk de volledige versie : Steden verliezen tot 30 procent subsidies voor lokaal onderwijsbeleid


Lisse.A*rts
4th December 2014, 12:40
De Vlaamse regering schrapt een groot deel van de middelen voor projecten waarmee steden zelf een onderwijsbeleid kunnen ontwikkelen. Dat werd bekendgemaakt in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Volgens de meerderheid gaat het om een eenmalige bijdrage die wegvalt.

Vijfendertig steden krijgen van de Vlaamse overheid jaarlijks een bedrag voor het zogenaamde flankerend onderwijsbeleid, waarmee ze met lokale initiatieven het Vlaamse onderwijsbeleid kunnen aanvullen. Het gaat dan onder meer om projecten tegen spijbelen, huiswerkbegeleiding en initiatieven rond gelijke onderwijskansen.

Vandaag bleek in de commissie Onderwijs dat die bijdrage volgend jaar mogelijk tot 30 procent lager liggen.Voor Gent zou het bijvoorbeeld gaan om een daling met 60.000 euro en voor Sint-Niklaas met 22.000 euro.

‘Eenmalige geste om legislatuur extra glans te geven’
Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werd vorig jaar een extra bedrag aan de steden gegeven, zonder dat de vorige Vlaamse regering erbij vermeldde dat het om een eenmalige geste ging. ‘Om de legislatuur wat extra glans te geven’ in het verkiezingsjaar, stelt Open VLD-parlementslid Jo De Ro. Die bijdrage zou nu dus wegvallen. Daar bovenop komt nog eens de niet-indexering en een besparing van 10 procent.

‘Koude douche voor de steden’
‘Dit werd pas deze week gecommuniceerd, op een moment dat de stedelijke begrotingen al bijna rond waren’, klaagt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. ‘Een schoolvoorbeeld van slecht en hypocriet bestuur’, vindt ook Caroline Gennez (SP.A).

Ook vanuit de steden zelf komt kritiek op de manier van werken van de Vlaamse regering.

die de kat de bel aanbond. ‘De communicatie had duidelijker gemogen, het bericht van deze week was een koude douche voor de steden’, aldus Jos De Meyer (CD&V), Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Sint-Niklaas. Jo De Ro, schepen van Financiën in Vilvoorde, vreest voor ‘drama’s’ in een aantal gemeenten.

Bron: De Standaard 04/12/2014http://www.standaard.be/cnt/dmf20141204_01411436

Eigen Mening:
Er moet bespaard worden, anders zal er nog veel meer ingeleverd moeten worden. Dus ik denk dat het een goed idee is om minder geld in deze campagnes te stoppen. Uit eigen ervaring werden de projecten niet echt gesteund door de studenten. Als je in een klas van 20 jongeren over spijbelen komt spreken luisteren er misschien 3. Wat wel jammer is is dat dit wel de scholen weerhoud om de studenten te helpen. Daar zou men wel rekening mee moeten houden. Maar als het zo is zoals Hilde Crevits zegt en het maar een eenmalig iets is dan zie ik er persoonlijk geen probleem in. Ze hadden dit natuurlijk wel vroeger moeten communiceren met de steden. Dit is iets waar je op tijd weet van moet hebben zodat je er ook rekening mee kan houden. Maar toch de scholen zullen zich een jaar moeten aanpassen aan de besparingen en daar zal niets aan veranderd kunnen worden.