PDA

Bekijk de volledige versie : Onkelinx: ‘Kamer zou benoeming van ministers moeten kunnen blokkeren’


Toon.H*yselbergs
2nd December 2014, 11:27
‘Het parlement moet zich kunnen verzetten tegen de benoeming van ministers’, zegt PS-Kamerfractieleidster Laurette Onkelinx over de voorbije hoorzittingen in de Kamer.

‘Het is een oefening die op zich interessant is om te zien uit welk hout ministers gesneden zijn. Maar het is ook interessant voor de ministers zelf, die zich kunnen testen in het parlement’, zegt Onkelinx, die zelf 25 jaar minister was.

De hele oefening wordt wel ‘ondermijnd’ door het feit dat de ministers sowieso benoemd worden. ‘De hoorzittingen moeten geen schietkraam worden’, zegt Onkelinx. ‘Maar ze zouden veel meer zin hebben als een slechte beurt ook gevolgen zou hebben.’

Onkelinx ontkent overigens dat er achter de schermen contacten zijn tussen PS en MR met het oog op 2019, om een meerderheid voor een volgende staatshervorming te hebben. ‘Er is geen verborgen agenda om het land te ontmantelen.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141202_01407379 (02/12/2014)

Eigen mening: Wanneer dit idee zal gerealiseerd worden gaat het respect voor de ministers van tegenwoordig enkel stijgen. Ze krijgen vaak te horen dat ze voor te makkelijk werk veel te veel geld verdienen. Wanneer ze na de verkiezingen eerst nog een soort van test moeten ondergaan voor ze naar de regering kunnen vind ik dan ook een goed idee! Je zal dan van de ministers nooit nog kunnen zeggen dat ze niet op hun plaats zitten want ze hebben de plaats dan volledig verdiend door de bijkomende test! Wellicht heeft een slechte test van een minister wel negatieve gevolgen tijdens de volgende verkiezing. Weer een belangrijke rede waarom ministers deze test zeker serieus gaan nemen!