PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom blije mensen ons (soms) op de zenuwen werken


Laurence.D"eckers
1st December 2014, 19:06
Iedereen kent wel iemand die altijd blij en opgewekt is. En iedereen krijgt het daar bij tijd en stond al eens flink van op de heupen. Perfect normaal, blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek door de universiteit van Yale wijst uit dat hoe blijer iemand is, hoe minder goed die persoon is in het detecteren van negatieve emoties bij anderen.

De studie, die verscheen in PLOS ONE, vergeleek het dagelijkse geluksniveau van 121 deelnemers. Die deelnemers moesten ook van zichzelf inschatten hoe het gesteld is met hun gevoel voor empathie. Daarna kregen de participanten een reeks video’s te zien waarin speeches van anderen werden getoond – sommige over negatieve onderwerpen, andere over positieve. Daarbij moesten de deelnemers aangeven hoe ze zichzelf voelden tijdens het bekijken en beluisteren van de speeches, maar ook inschatten hoe de spreker in de video zich voelde. Ter vergelijking werd aan de sprekers hetzelfde gevraagd.

Wat bleek? De deelnemers met een ‘blije persoonlijkheidstrek’ – de permanent opgewekten – waren minder goed in het detecteren van negatieve emoties dan de andere deelnemers, maar konden een blije spreker wél beter inschatten. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat hoe blijer iemand is, hoe hoger die persoon zijn of haar gevoel voor empathie inschat.

Voortdurend opgewekte mensen werken ons dus niet zozeer op de zenuwen omdat we jaloers zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Het is meer een kwestie van begrip: blije mensen kunnen de negatieve emoties van anderen moeilijk inschatten, waardoor de gesprekspartner zich niet gehoord voelt in het gesprek.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141201_01405315
Eigen mening: Uit een studie door de universiteit van Yale toont men aan dat wanneer een persoon heel blij is, hij/zij de gevoelens van een andere persoon minder goed kan inschatten. Dit is voor ons als toekomstige leerkrachten wel heel belangrijk. We moeten proberen om onze eigen gevoelens een beetje aan de kant te schuiven, om zo onze leerlingen te kunnen analyseren. Dit is natuurlijk geen makkelijke opdracht, daarom vind ik het belangrijk om te weten dat wanneer we zelf zeer gelukkig zijn, we de gevoelens van anderen niet meer zo goed kunnen herkennen.