PDA

Bekijk de volledige versie : De Lijn neemt eerste waterstofbussen in gebruik


Gwen.B*gaert
1st December 2014, 17:07
Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen uit Koningshooikt, heeft vijf unieke brandstofcelbussen van het type A330FC geleverd aan de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Deze bussen worden aangedreven door waterstof, produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil.

Vanaf maandag 1 december rijden er brandstofcelbussen in Antwerpen op de lijnen 650 (Antwerpen Luchtbal – Kapellen), 670 (Essen – Kapellen – Merksem) en 760 (Antwerpen – Delwaidedok), schrijft madeinmechelen.be.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool, is verheugd met de ingebruikname van de vijf waterstofbussen in Antwerpen. 'De hybride brandstofcelbus is vandaag ongetwijfeld het meest milieuvriendelijke openbaar vervoermiddel. Deze bestelling toont aan dat Van Hool over voldoende knowhow en industrieel potentieel beschikt om hoogtechnologische producten te ontwikkelen en wereldwijd te exporteren, mits de overheid zulke nieuwe ontwikkelingen ondersteunt.'

Van Hool rekent er op dat de bestellingen een vervolg krijgen, ook in eigen land.' Sedert 2005 exporteerden we 21 brandstofcelbussen naar de Verenigde Staten. We leverden ook brandstofcelbussen aan Aberdeen, Oslo, San Remo en Keulen. We laten onze klanten voor hun openbaar transport kiezen tussen verschillende aandrijvingsvormen, en die strategie werpt duidelijk vruchten af.'

Dankzij de hybride aandrijving (brandstofcel en batterijen) zullen de bussen met een tankinhoud van 40 kg waterstof een volledige dagtaak van 350 km kunnen uitvoeren bij De Lijn. De brandstofcel vormt samen met de lithium batterijen en de elektromotoren de basis van de aandrijving.

De Van Hool brandstofcelbussen zijn 13 meter lang en hebben drie assen. Zo’n bus telt 37 tot 42 zitplaatsen en biedt in totaal plaats aan 94 reizigers.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141201_01405756
Datum: 1 december 2014

Mijn mening: Milieuvervuiling en -hinder zijn problemen die absoluut onze aandacht verdienen. Als we de vervuiling niet binnen de perken houden, vormt ze een bedreiging voor de levenskwaliteit van mensen, dieren en planten. Aan het milieu kan altijd nog gewerkt worden, mensen zijn nog altijd sneller geneigd om de auto te nemen i.p.v. het openbaar vervoer of de fiets. Zoals het artikel al zegt is het een goede vooruitgang voor het openbaar vervoer: 'De hybride brandstofcelbus is vandaag ongetwijfeld het meest milieuvriendelijke openbaar vervoermiddel.' Van Hool rekent er op dat er nog meer bestellingen zullen komen, maar ik denk niet dat hier over te twijfelen valt.

Carine.Smets
3rd December 2014, 15:30
Dit is inderdaad een goede stap vooruit voor ons milieu. Het zou inderdaad ook niet slecht zijn als er meer van deze bussen gaan rondrijden. Maar ik denk wel dat het ook een keerzijde heeft. Deze hybridebussen zullen waarschijnlijk wel wat meer kosten dan de gewone bussen. En De Lijn moet al zoveel besparingen doorvoeren. Persoonlijk vind ik dat het uiterst stil zijn van de bussen ook zijn voor- en nadelen heeft. Het grote voordeel is natuurlijk dat er minder geluidshinder is. Maar als je in het verkeer een voertuig hoort afkomen ben je al gewaarschuwd en ben je ook voorzichtiger. Tegenwoordig zijn mensen zo roekeloos dat ze niet altijd meer kijken maar op het gehoor afgaan en als deze bussen dus werkelijk zo stil zijn, is dit wel een probleem.