PDA

Bekijk de volledige versie : Opleidingscheques amper nog voor hoogopgeleiden


Ellen.B*eyens
29th November 2014, 11:01
Hoogopgeleiden kunnen in de toekomst niet zomaar opleidingscheques aanvragen. De hervorming van het systeem moet deze legislatuur goed zijn voor een besparing van 2,6 miljoen euro. Dat meldt het Belang van Limburg.

In 2010 zette de Vlaamse regering al flink het mes in de opleidingscheques. Wie als werknemer een opleiding volgt, kan bij de Vlaamse overheid cheques aanvragen. De overheid betaalt de helft terug, met een maximum van 250 euro per kalenderjaar. Conform het Vlaams regeerakkoord wordt het systeem nu opnieuw teruggeschroefd. Vanaf volgend jaar wordt het budget teruggebracht van 8,6 naar 6 miljoen euro per jaar.

Opvallend is dat het vooral voor hooggeschoolden heel moeilijk wordt om de cheques nog aan te vragen. De voorbije drie jaar was deze groep goed voor de helft van het totaal aantal cheques. Hooggeschoolden kunnen binnenkort enkel nog cheques aanvragen voor opleidingen die expliciet vermeld staan in het persoonlijk ontwikkelingsplan dat ze opmaakten tijdens hun loopbaanbegeleiding. Na deze principiële goedkeuring moet dit regeringsbesluit nu naar de Raad van State.

Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) benadrukt in het vrt-radionieuws dat het systeem voor iedereen die niet hoogopgeleid is, blijft bestaan. ‘Zij zijn ook degenen die het systeem het meest nodig hebben.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141129_01403060

Eigen mening: Ik begrijp wel dat de regering maatregelen moet nemen omwille van de besparingen. Ze moeten alleen zien dat ze de juiste maatregelen nemen. België moet kunnen concurreren met andere landen en één van de troeven van België is de goed opgeleide bevolking. Nu dat de regering de opleidingscheques voor hoogopgeleiden gaat terugschroeven, kan het zijn dat minder mensen ervoor kiezen om toch de studie aan te vangen die ze voor ogen hadden omwille van het financiële plaatje. De hoogopgeleiden hebben al wel een hoge opleiding gehad, maar te veel kennis is nooit slecht. De regering moet ervoor zorgen dat België kan blijven concurreren met andere landen.