PDA

Bekijk de volledige versie : Extra kosten omdat steeds meer Nederlanders in België willen studeren


S*effi.Goetschalckx
28th November 2014, 19:01
Extra kosten omdat steeds meer Nederlanders in België willen studeren

Er komen altijd maar meer Nederlanders in Vlaanderen studeren en dat kost in totaal 134 miljoen euro. Het gaat om noorderburen die ook over de grens wonen, maar zich inschrijven in ons basis-, secundair, hoger of volwassenenonderwijs. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

In totaal zitten we al aan zo’n 20.000 Nederlanders die bij ons school lopen, zo blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij het departement Onderwijs. De Nederlanders appreciëren vooral de kwaliteit van het Vlaams onderwijs, maar voor het hoger onderwijs speelt ook het inschrijvingsgeld een grote rol. In Nederland betaal je meer dan 1.900 euro inschrijvingsgeld, tegenover 620 euro hier. Straks wordt dat wel 890 euro. Daniëls wil dat over het bedrag van 134 miljoen euro wordt gepraat. Nederland bespaart immers ook op een aantal dingen waarover het met Vlaanderen verdragen heeft.

Bron: http://www.gva.be/cnt/dmf20141128_01400845/extra-kosten-omdat-steeds-meer-nederlanders-in-belgie-willen-studeren

Eigen mening: Ik vind het niet meer dan normaal dat we steeds meer Nederlanders in onze klas hebben zitten. Hoe zou je zelf zijn? De kwaliteit van het onderwijs is volgens dit artikel in België veel beter én je moet hier (in het huidige systeem) maar 1/3 van het inschrijvingsgeld betalen dan dat je dit in Nederland moet. Ook bij ons wordt het inschrijvingsgeld verhoogd maar dan nog zou je aan een Nederlandse hogeschool of universiteit tot 2,5 keer meer betalen. Wij vinden 890 euro al veel dat vanaf volgend schooljaar doorgevoerd wordt, natuurlijk gaat 1900 euro als inschrijvingsgeld in Nederland er dan helemaal over! Ik vind het schandalig dat je zoveel inschrijvingsgeld moet betalen. Vaak ligt de drempel al hoog om te gaan studeren en velen worden hierin beperkt omdat het financieel niet haalbaar is voor vele gezinnen. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat er zoveel Nederlanders bij ons naar school gaan. De negatieve kant voor ons land is natuurlijk het financiële plaatje maar het is altijd wel iets. Wij moeten nu ook meer inschrijvingsgeld gaan betalen. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn ouders in alle geval blij zijn dat ik net op tijd afstudeer ...