PDA

Bekijk de volledige versie : Ook digitale generatie kent opmerkelijk weinig van het internet


mitchell.b*ons
27th November 2014, 18:23
De digitale generatie getuigt van een verrassend beperkte kennis van de werking van het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Vastgesteld werd dat de meeste mensen wel beseffen dat hashtags bij tweets horen, maar kunnen veel minder gemakkelijk aangeven of een privacy-beleid al dan niet betekent dat persoonlijke informatie vertrouwelijk blijft.

Het fenomeen dreigt volgens experts een cruciaal probleem te worden voor de westerse maatschappij, die zal gedragen worden door een generatie die vooral vertrouwt op het gemak van de online technologie, zonder echter een voldoende inzicht te hebben in de risico’s die aan de activiteiten moeten worden gekoppeld.

Bron: Express, 27 november 2014
http://www.express.be/sectors/nl/interactive/ook-digitale-generatie-kent-opmerkelijk-weinig-van-het-internet/209536.htm

Bron:
De uitslag van het onderzoek, gevoerd door het Pew Research Center, verbaast me enigszins. De meeste mensen komen dagelijks in contact met het internet, maar blijken over een beperkte kennis van de werking van het internet te beschikken. Hierin moet verandering komen. Als je bijvoorbeeld een nieuw technologisch snufje koopt, bekijk je toch ook eerst de handleiding. In een handleiding vind je immers de werking van het product terug. Op gelijkaardige manier zou je even moeten stilstaan/nadenken over de werking van het internet, voordat je er effectief gebruik van maakt.

Indien je niet over voldoende 'know-how' van het internet beschikt, kan het 'digitale wereldje' je wel eens bedotten. Denk hierbij maar aan computervirussen, hackers, onveilig chatten, enz. Naar mijn mening kan je het internet beschouwen als een schoolvak. De kennis over een bepaald schoolvak varieert namelijk van leerling tot leerling. Zo zijn er ook mensen die beter overweg kunnen met het internet dan jezelf en hiervan grondig misbruik maken. Wees hiervoor alert.

We leven in een maatschappij waarin we het gevoel hebben dat we steeds minder tijd hebben. Het internet is voor dit probleem een handig hulpmiddel. Je kan immers bijna alles met het internet: sociale contacten onderhouden, actualiteit volgen, filmpjes bekijken, bankieren, enz. Kortom, het internet is een (digitale) wereld die zo goed als geen grenzen kent.

Mijn boodschap luidt: 'Let op voor de gevaren van het web, anders dreig je in het web verstrikt te raken !'