PDA

Bekijk de volledige versie : Uw hond begrijpt wat u bedoelt


Veronique.B*elaerts
27th November 2014, 11:46
Wat hondenliefhebbers allang wisten, is nu ook wetenschappelijk onderbouwd. Honden begrijpen wat het baasje zegt. Of tenminste: hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak.

Honden maken een onderscheid tussen de betekenis van woorden en de manier waarop ze worden uitgesproken. In de bovenkamer van het dier worden beide aspecten min of meer afzonderlijk in de twee hersenhelften verwerkt, net zoals dat bij ons het geval is. Dat staat te lezen in het vakblad Current Biology.

Daarbij begrijpen ze vooral de emotionele lading van spraak en niet zozeer wat er gezegd wordt, legt de niet bij de studie betrokken hondenonderzoeker Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht uit.

De Britten gaven honden gesproken geluidsfragmenten te horen. Daarna noteerden ze hoe de honden hun hoofd draaiden om met een van hun oren te luisteren: een teken welke hersenhelft het actiefst was. Viervoeters blijken monotone, betekenisvolle boodschappen vooral in de linkerhelft te verwerken, terwijl spraakachtig, maar betekenisloos gebrabbel in de rechterhelft eindigt, net als bij mensen.

En de kat?
Dat betekent echter niet dat de trouwe viervoeter ontboezemingen van de baas volledig in zich opneemt, zegt Schilder. "Honden verwerken informatie weliswaar op dezelfde manier, maar het is niet duidelijk wat ze precies met die informatie kunnen aanvangen.

Bovendien is het nog onduidelijk of spraakverwerking uniek is voor de hond, stelt Schilder. "Misschien geldt dit wel voor alle zoogdieren, of alleen voor sociale dieren. Die moeten elkaar immers ook begrijpen."

Of mogelijk gaan huisdieren op vergelijkbare wijze met spraak om, doordat ze duizenden jaren hebben samengeleefd met mensen. Dan zou zelfs de einzelgänger onder de huisdieren, de kat, naar het baasje kunnen luisteren.

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/uw-hond-begrijpt-wat-u-bedoelt-a2133761/
27/11/2014

Eigen mening: Ik vind het geweldig dat iets wat vele hondenliefhebbers al lang wisten, eindelijk wetenschappelijk bevestigd is. Wie zelf een hond heeft merkt duidelijk dat honden daadwerkelijk de dingen die je zegt begrijpen. Ze voelen bijvoorbeeld ook duidelijk aan wanneer iemand blij of verdrietig is en wanneer iemand ziek is. Ik vind het dan ook zeer mooi om te zien dat de wetenschap tot vandaag niet in staat was om dit fenomeen met goede argumenten te staven, maar dat het nu toch eindelijk gelukt is. Dit bewijst dat wanneer men twijfelt aan bepaalde wetenschappelijke uitspraken het toch de moeite loont om verder onderzoek te doen op dat vlak, want dat er na jaren toch nog steeds nieuwe informatie kan bijkomen.