PDA

Bekijk de volledige versie : KU Leuven bouwt band tussen medische sector en brouwerswereld


Dennis.B*roeckx
27th November 2014, 11:35
Met het ‘Brewing Science Serves Health Fund’, dat de KU Leuven op 4 december in het leven roept, wil de universiteit de interactie tussen de medische sector en de brouwerijwereld uitbouwen. Volgens de KU Leuven levert het onderzoek naar biergist de medische wetenschap fundamentele inzichten op in de ontwikkeling van ziektes zoals kanker of alzheimer.

Het fonds komt er onder impuls van Bernard Van den Bogaert, oud-CEO van brouwerij De Koninck. Hij wil zo ‘onderzoek in de geest van Louis Pasteur promoten en ondersteunen’. Deze Franse scheikundige en bioloog was een pionier op het gebied van industriële toepassingen van micro-organismen. Het is volgens de universiteit geen toeval dat de man die ontrafelde hoe de fermentatie van bier verloopt, ook de grondlegger is van de moderne vaccins.

Het fonds zal beheerd worden door professor Kevin Verstrepen, gistgeneticus aan de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Hij doet zowel onderzoek naar biergist, om de kwaliteit van bier te verbeteren en de bierdiversiteit te vergroten, als naar die gisten als model voor menselijke cellen, om de werking van onze eigen cellen beter te begrijpen. ‘Zijn onderzoek onthult hoe genetische informatie opgeslagen is, hoe deze informatie verandert en hoe dit kan leiden tot ziektes zoals kanker en de ziekte van Alzheimer.’

Onderzoekers die volgens de doelstelling van het fonds werken kunnen een voorstel indienen waarmee ze kans maken op de eerste ‘Brewing Science Serves Health Award’.

Bron: 27/11/2014 - De Standaard - Bron: BELGA
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141127_01399091

Mening: Dit vind ik slim gezien, ze gebruiken het resultaat voor één zelfde onderzoek voor twee verschillende dingen. Anders zou men waarschijnlijk iets aan het onderzoeken zijn bij de ene terwijl dit bij de andere al lang is gedaan. Nu kunnen ze de informatie delen en voor verschillende doellijnen bekijken. Nu zullen ze ook een beter zicht op hun resultaat krijgen omdat ze niet alleen gaan kijken hoe ze dit in de medische wereld kunnen gebruiken maar tegelijk ook voor het brouwen van bier of omgekeerd. Ik vind dat dit goed is bedacht dit zijn normaal niet twee dingen die je samen neemt maar toch is de combinatie ervan best goed. Misschien zal later een zieke patiënt kunnen geholpen worden door deze onderzoeken en nadat hij uit het ziekenhuis komt eens een goed bier drinken dat het zelfde onderzoek is verbeterd.