PDA

Bekijk de volledige versie : Harder werken... binnenkort ook in Vlaanderen?


Barst
25th June 2004, 23:05
Kan je je het volgende ook al voorstellen hier ten lande?

Siemens rekt werkweek op naar 40 uur
'Overwinning van het verstand' behoudt banen voor Duitsland
Trouw, 26-06-2004

BERLIJN - Terug naar de 40-urige werkweek, zonder loonsverhoging, maar met behoud van werk: met die ruil zijn de werknemers van twee Duitse Siemens-fabrieken net over de Nederlandse grens donderdag akkoord gegaan.


De verlenging van de werkweek bij gelijkblijvend loon was een eis van Siemens. Dat had gedreigd de productie van mobiele en draadloze telefoons in Bocholt, nabij Winterswijk, en in Kamp-Lintfort bij Duisburg naar Hongarije te verplaatsen, waar de lonen veel lager zijn. Ook in enkele Zuid-Duitse fabrieken eist Siemens nu daling van de loonkosten.

De vakbond IG Metall en de centrale ondernemingsraad van Siemens zijn akkoord gegaan met de herinvoering van de 40-urige werkweek in Bocholt en Kamp-Lintfort. De mogelijkheid van de cao af te wijken was al eerder door de vakbond toegestaan.

Van 'een overwinning van het verstand' sprak Siemens-topman Heinrich von Pierer. "Onze werknemersvertegenwoordigingen, de IG Metall en de bedrijfsleiding hebben bewezen dat er realistische mogelijkheden zijn om het verdwijnen van arbeidsplaatsen in de industrie effectief tegen te gaan.'' Noordrijn-Westfalen blijft nu het gebied waar Siemens zijn mobiele en draadloze telefoons voor de Europese markt produceert.

Maar de vraag of verlenging van de werkweek nu goed of juist slecht is voor de werkgelegenheid, verdeelt Duitsland nog steeds. Van een 'signaal aan allen' sprak de krant Die Welt gisteren in haar commentaar. Daarin juicht zij het toe dat IG Metall nu inziet dat niet korter, maar juist langer werken arbeidsplaatsen schept. Daarentegen waarschuwt Steffen Lehndorff, directeur van het Institut für Arbeit und Technik in Gelsenkirchen, in de Berliner Zeitung dat verlenging van de werkweek tot veertig uur maar tijdelijk soelaas biedt: "Over een of twee jaar staan we voor hetzelfde probleem. Alleen gaat het dan om de invoering van de 45-urige werkweek.'' Hij vreest een spiraal van verslechteringen ten koste van werknemers.

Barst
28th June 2004, 13:51
VBO wil 40-urenweek ook in België


BRUSSEL - Het VBO wil dat ook in België gesproken wordt over de invoering van de 40-urenweek. Vorige week kwamen directie en vakbonden bij Siemens Duitsland overeen om wekelijks 40 uur te werken voor hetzelfde loon, in ruil voor banenbehoud.


Ook elders in Europa is arbeidsduurverlenging bespreekbaar. België kan geen uitzondering zijn in Europa, zegt VBO-voorman Pieter Timmermans in De Morgen. De Belgische vakbonden verwerpen het idee.

28/06/2004 - belga