Inloggen

Bekijk de volledige versie : Juncker wil met nieuw investeringsfonds 21 miljard in 315 miljard veranderen


matthias.h*ubrechts
26th November 2014, 16:55
Juncker wil met nieuw investeringsfonds 21 miljard in 315 miljard veranderen


Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft vandaag zijn langverwachte investeringsplan voorgesteld. Hij wil tegen 1 juni volgend jaar een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) in het leven roepen dat in drie jaar tijd minstens 315 miljard euro mobiliseert. "Europe is back in business", zei hij in het Parlement in Straatsburg.

Tijdens de toespraken van Juncker en van voorzitter Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) werd bevestigd wat de voorbije dagen al uitlekte. Vanuit de Europese begroting wordt 16 miljard euro naar een nieuw investeringsfonds geschoven, de EIB draagt 5 miljard euro bij. 21 miljard in totaal dus, dat samen met een garantiefonds, privé-investeerders moet overtuigen geld te stoppen in concrete projecten. Alles samen moet de komende drie jaar zo meer dan 315 miljard euro in de Europese economie kunnen worden gepompt. Een hefboomeffect van factor 15 met andere woorden.

"Tijd om te investeren"
Nadat de aandacht jarenlang is uitgegaan naar het herstellen van de financiële geloofwaardigheid van Europa en naar het realiseren van structurele hervormingen, is het nu tijd om te investeren, zei Juncker. "We bieden hoop aan miljoenen Europeanen na jaren van stagnatie. We blijven volharden met het Europese sociaal model."

Er wordt geen nieuw geld in de Europese economie gepompt, er wordt "slim gebruikgemaakt" van de bestaande middelen, zei de Luxemburger. "Elke euro van programma's als Horizon 2020 of de Connecting Europe-faciliteit die in het fonds wordt gestopt, zal 15 euro opleveren voor dezelfde onderzoeks- en infrastructuurprojecten. We schuiven niet zomaar met geld, we maximaliseren zijn input."

De Commissie hoopt in de eerste plaats op een omslag in de ingesteldheid van investeerders en dat ze het geld vrijmaken dat ze nu achter de hand houden omdat ze kampen met een gebrek aan vertrouwen, betoogde Juncker. Het investeringsniveau in de EU ligt momenteel 370 miljard euro lager dan voor de crisis.


"Geen politieke spelletjes met projecten"

De Commissie nodigt de lidstaten uit zelf ook geld in het EFSI te stoppen. Die bijdragen zullen niet meegenomen worden in de berekening van hun schuldgraad en hun begrotingstekort. Juncker: "Als de lidstaten hun duit in het zakje doen en een bijdrage leveren aan het fonds, zal het uitstralingseffect van dit grote bedrag (315 miljard euro, nvdr) nog veel groter zijn". De Commissievoorzitter riep de EU-landen wel op zijn plan niet te politiseren. "Geen politieke spelletjes met projecten, geen nationale wensenlijstjes."

Een meerderheid in het Parlement lijkt zich achter het plan van Juncker te kunnen scharen. De leiders van de twee grootste fracties - de Europese Volkspartij en de sociaaldemocratische S&D - spraken hun steun uit, al hamerde EVP-fractievoorzitter Manfred Weber op duidelijke criteria voor het toekennen van EFSI-steun aan concrete projecten. Guy Verhofstadt van de liberale ALDE vindt dat de lidstaten die investeringssteun willen ontvangen structurele hervormingen moeten doorvoeren van hun arbeidsmarkt, hun pensioensysteem en hun gezondheidszorg.

De linkse fracties hebben meer bedenkingen. De uiterst linkse GUE laakt de "holle woorden" van Juncker. "Er wordt niet 1 euro nieuw geld voorzien. En een hefboomeffect van factor 15? Er is geen econoom ter wereld die gelooft dat dit mogelijk is in de huidige situatie van economische stagnatie in Europa."

De Belg Philippe Lamberts van Ecolo, tevens fractievoorzitter van de Europese groenen, noemt het hele plan eveneens weinig geloofwaardig en mist de aanpak van fiscale fraude. "Als de grote bedrijven in Europa evenveel belastingen zouden betalen als de kmo's, zou er ook 21 miljard opgehaald kunnen worden."

Bron:
http://www.demorgen.be/binnenland/juncker-wil-met-nieuw-investeringsfonds-21-miljard-in-315-miljard-veranderen-a2132944/

Mening:
Ik ben niet op de hoogte van de details in verband met het plan van Juncker, maar zoals het hier word omschreven, klinkt het alsof dit niet kan falen. Geef nu toe als je plan niet kan falen en het heeft een rendement van factor 15, dan zou je dom zijn niet te investeren toch ? Waarom is het dan toch zo moeilijk om investeerders te vinden? Volgens mij is het niet zo vanzelfsprekend dan Juncker laat uitschijnen en is het wantrouwen bij sommigen wel terecht.