PDA

Bekijk de volledige versie : Vriesvak ontdooien helpt 44.232 gezinnen een jaar lang aan stroom


Dennis.B*roeckx
26th November 2014, 11:00
Zelfs een ijslaagje van amper een halve centimeter volstaat om het verbruik van een diepvriezer met dertig procent te laten *stijgen. Daarom spoort Electrabel iedereen aan om zijn diepvriezer te ontdooien. ‘Alle beetjes helpen om deze winter een algemene black-out te voorkomen.’

Electrabel probeert een grootschalige stroomafschakeling in de hardste wintermaanden te vermijden door de consument te stimuleren zo zuinig mogelijk om te springen met het elektriciteitsverbruik.

‘De eenvoudigste en meest efficiënte manier om dat te doen is je diepvriezer op tijd te ontdooien’, zegt Geetha Keyaert van Electrabel vandaag in Het Nieuwsblad. ‘De combinatie koelkast/diepvriezer staat immers in voor een aanzienlijk deel van het totale elektriciteitsverbruik van een gezin: gemiddeld tien procent. Meer nog, een ijslaagje van nauwelijks 1 millimeter in het diepvriesvak doet het verbruik van het toestel met vijf procent stijgen. De ijslaag op de koude wanden van het koelsysteem werkt als een thermische isolatie. Het apparaat moet daardoor harder werken om de temperatuur in de diepvriezer op het gewenste niveau te houden. Als het ijslaagje 5 milimeter dik is, staat die extra energie gelijk met het volledige stroomverbruik van een doorsnee huishouden van 4 personen gedurende 10 dagen. Tijdig ontdooien is dus zeer zinvol.’

Selfie

‘Weinig mensen zijn zich bewust van het effect van deze eenvoudige handeling op hun verbruik en hun portemonnee’, zegt Keyaert. ‘Nochtans, als iedereen zijn diepvriezer zou ontdooien zou dit een besparing opleveren van 155 miljoen KWh, wat overeenkomt met de productie van 31 windmolens of het verbruik van 44.232 gezinnen gedurende 1 jaar lang.’

Electrabel raadt vier manieren aan om de diepvriezer te ontdooien: de wanden besproeien met een plantenspuitje gevuld met warm water; een kom heet water in het diepvriesvak plaatsen; met een stoomreiniger; of met een spuitbus diepvriessnelontdooier. ‘Een defrostknop is ook efficiënt maar verbruikt ook zelf extra energie.’ Tips vindt u hier.

De campagne komt stilaan op gang. Vanmorgen hebben zich op de website ontdooimee.be al 360 zich mensen geregistreerd. Wie een selfie maakt voor zijn ontdooide diepvriesvak maakt kans op een gratis toestel.

Ook het programma Komen Eten werkt mee aan de sensibiliseringscampagne. Tussen 8 en 11 december wordt de kandidaten gevraagd een diner klaar te maken uitsluitend met de restjes die in hun diepvriezer steken.

Bron: 26/11/2014 om 10:44 - De Standaard - door Geert Neyt
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141126_01396947

Mening: Ik zie het graag dat er iets aan ons energieverbruik wordt gedaan, zeker als het zoiets simpels is als dit maar toch een grote impact kan hebben op ons energieverbruik. Het is goed dat er actie wordt uitgevoerd en dat er zelf een tv-programma hieraan mee doet. Ik hoop dat deze campagne nog groter wordt en dat dit ook op tv en andere media komt. Dit is natuurlijk ook goed voor de mensen hun portemonnee en het kost niet veel moeite het grote probleem nu is dat de mensen het gewoon niet weten. Ik hoop dat ze dit probleem op een grote schaal kunnen oplossen.