Inloggen

Bekijk de volledige versie : Kiev plant referendum over toetreding tot Navo


Wouter.P*rmentier
24th November 2014, 20:24
'Kiev plant referendum over toetreding tot Navo', standaard.be 24/11/2014

Het uit het Maidanprotest voortgesproten pro-Westerse regime in Kiev wil absoluut tot de Navo toetreden. President Petro Porosjenko wil die wens legitieme kracht bijzetten middels een volksraadpleging.

Vooral, maar niet alleen, Rusland vindt dat Oekraïne zijn in internationale verdragen bekrachtigd statuut als “niet-gebonden land” moet behouden. Het referendum is evenwel nog niet voor morgen; Porosjenko spreekt over “binnen de zes jaar”. In de tussentijd moeten de criteria voor een toetreding tot het “Noord-Atlantisch” bondgenootschap vervuld worden.

Toetreding tot de Navo staat ook met zoveel woorden in het coalitieverdrag dat de vijf regeringspartijen -allen van pro-Westerse signatuur- hebben getekend.

De Navo zegt “in wezen” niets tegen een toetreding te hebben - een understatement, want in 2008 zette zij de deur open voor zowel Oekraïne als Georgië. In principe kan het Bondgenootschap de nieuwe leden niet verwelkomen, wegens onopgeloste conflicten in de twee kandidaat-lidstaten (Oost-Oekraïne, de Krim, Abchazië, Zuid-Ossetië).

Rusland ziet in de plannen, die de Navo tot aan de grens met Rusland zouden brengen, een bedreiging van zijn veiligheid. De uitbreiding gaat ook in tegen de beloften die bij de Duitse hereninging aan toenmalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov zijn gemaakt.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141124_01393269

Mening: Als plan voor op de lange termijn kan dit goed zijn. Lidmaatschap bij de Navo kan Oekraïne beschermen tegen toekomstige acties (aanvallen, steun aan rebellen of andere trucen) vanuit Rusland. De verwachtingen rond militaire steun en terrorismebestrijding waaraan Oekraïne in ruil zou moeten voldoen, lijken me een aanvaardbare prijs.
Ik denk wel dat het een zeer slecht idee is om daar nu mee naar buiten te komen. Het conflict in Oekraïne is ontstaan in twee stappen. Eerst werd de pro-Russische president afgezet door de volksbeweging uit het Europees-gezinde Kiev en omstreken. Daarna kwam een regering aan de macht die duidelijk pro-Europees is, maar de steun van de vele pro-Russische burgers in het Oosten mist. Steun vragen aan de Navo betekent impliciet (en niet eens subtiel) zich afzetten tegen Rusland en indirect ook tegen dat deel van de bevolking dat toenadering met Rusland wil. Die burgers willen zich nu al afscheiden en kunnen dit enkel als een nieuwe kaakslag voelen. President Porosjenko staat onder druk om zich sterk te tonen tegen Rusland, maar de enige manier om het land bijeen te houden, is toenadering zoeken en niet olie op het vuur gooien.
Meer nog: Kiev kan toch geen volksraadpleging houden voordat het conflict in het oosten is opgelost? Een stembusgang in beide delen van het land lijkt me nog lange tijd niet te zullen lukken, zeker niet over dit soort onderwerp.
Of we ons nog zorgen zouden moeten over afspraken bij de Duitse eenmaking, laat ik aan politici, politicologen en diplomaten over. Los eerst het conflict op tussen de twee landsdelen en kijk dan waar je met het hele land naartoe wil.