PDA

Bekijk de volledige versie : Op Texaanse scholen is Mozes grondlegger van de democratie


Kevin.V*nRillaer
24th November 2014, 15:43
Op Texaanse scholen is Mozes grondlegger van de democratie

De opwarming van de aarde valt reuze mee en de democratie is mede uitgevonden door Mozes en de bijbelse koning Salomo. Het zijn hoogstens halve waarheden, maar toch vinden kinderen in de Amerikaanse staat Texas ze binnenkort in hun lesboeken.

De boeken werden afgelopen weekend goedgekeurd door de onderwijscommissie van de conservatieve zuidelijke staat. Een overwinning voor de Republikeinen. Hun commissieleden stemden unaniem vóór en troefden daarmee Democratische critici af. Ondanks maandenlang gesteggel en een populaire protest-petitie mag de Texaanse jeugd nu rekenen op een conservatief-christelijke vorming.

Principes als de scheiding tussen kerk en staat komen in de nieuwe boeken maar mondjesmaat aan bod, net als het geweld dat door de eeuwen heen werd gebruikt om het christendom te verspreiden. Voor Jezus' rol in het jodendom is wel veel aandacht. Opmerkelijk is ook de these dat de Amerikaanse economie draait zonder noemenswaardig ingrijpen van overheidswege. Dat is een rechts ideaalbeeld, maar bepaald geen werkelijkheid. Scholen zijn niet verplicht om alle 90 boeken te gebruiken, maar moeten wel uit de lijst kiezen.

Texas heeft vaak voortrekkersrol
Het besluit doet het hart van conservatieve lobbyisten in ieder geval sneller kloppen. De boeken moeten een antidotum zijn voor de liberale bevooroordeeldheid die op scholen zou heersen. Texas heeft bovendien hun bijzondere interesse: de staat is de op één na grootste van het land en heeft een voortrekkersfunctie. Boeken die in Texas worden uitgekozen, worden landelijk verkocht en belanden vaak ook in andere staten op de lijst.

Wel moet nog blijken of dat effect ditmaal net zo sterk is als voorheen. Mede vanwege technologische ontwikkelingen kiezen scholen steeds vaker voor eigen lesmateriaal of curriculum dat beter op hun lessen is toegesneden.

De boeken zijn niet alleen omstreden in linkse kringen. Wat betreft rechtse critici moeten de godsdienstboeken meer aandacht besteden aan geweld in de naam van de islam en mogen de successen van de conservatieve president Reagan ook vaker ter sprake komen. De laatste weken dwongen de commissieleden al talloze wijzigingen af.

"De commissie en de makers van lesboeken hebben de handen ineengeslagen", stelt politicoloog en criticus Emile Lester van de Universiteit van Mary Washington in Virginia tegenover persbureau Reuters. "Ze maken de kennis van de Amerikaanse geschiedenis een slachtoffer van de cultuurstrijd." Republikeins commissielid Thomas Ratliff noemt de controverse overdreven. De boeken zijn volgens hem over het algemeen prima. "Ze zijn bekeken door heel, heel veel mensen", stelt hij tegenover AP. "Perfect zijn ze niet, maar dat zullen ze ook nooit zijn."

Datum: 24/11/2014
Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3797089/2014/11/24/Op-Texaanse-scholen-is-Mozes-grondlegger-van-de-democratie.dhtml

Eigen mening: Het is spijtig dat Texas terug een stap achteruit zet in het overbrengen van (juiste) kennis in het onderwijs. Natuurlijk weten we allemaal dat de Texanen en andere mensen uit het zuiden van de USA toch wel wat conservatiever en geloviger zijn dan de mensen uit het noorden, maar dat vind ik totaal geen reden om de inhoud van de boeken te verdraaien. Als de leerlingen het Internet op een juiste manier weten te hanteren, gaan zij ook al snel door hebben dat wat ze in school leren niet helemaal klopt. Dit kan alleen maar voor meer verwarring en controverse zorgen. We mogen natuurlijk niet zeggen dat ze de religie niet zo sterk naar boven mogen duwen. Dat kunnen we ze moeilijk afnemen, maar ik vind dat ze er wel voor mogen zorgen dat de kinderen correcte leerstof voorgeschoteld krijgen.