PDA

Bekijk de volledige versie : Hoger onderwijs mag zichzelf controleren


Lisse.A*rts
24th November 2014, 06:33
Het begon bij de Leuvense rector Rik Torfs. Als er dan toch bespaard moet worden, opperde die afgelopen zomer, dan moet daar meer autonomie voor het hoger onderwijs tegenover staan. Die komt er nu: instellingen die aantonen dat ze zelf de kwaliteit kunnen waarborgen, krijgen geen externe controle meer.
Het akkoord over meer autonomie werd afgesloten door de minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), met het hele hoger onderwijs afgesloten, dat staat vandaag in verschillende kranten te lezen.

De discussie kwam deze zomer in een stroomversnelling toen de Leuvense rector Rik Torfs verklaarde dat, als er bespaard moest worden, daar meer autonomie en minder controle tegenover moest staan. Hij krijgt zijn zin, althans vanaf 2020.

Vandaag worden opleidingen afzonderlijk aan een kwaliteitstoets onderworpen. Er staat nu een instellingsreview op stapel, een doorlichting van het hele instituut. Parallel daarmee zullen proefprojecten rond interne kwaliteitsbewaking worden opgezet.

Voor de instellingen die daarvoor kiezen, worden de visitaties opgeschort. Zodra de instellingsaccreditatie op zak is en de universiteit of hogeschool een systeem van interne kwaliteitscontrole heeft, hoeven er geen visitaties meer. Dat zou na 2020 een feit zijn. Het akkoord moet nog door de Vlaamse regering en het parlement goedgekeurd worden.

Bron: De redactie 24/11/2014
http://deredactie.be/permalink/1.2157844

Eigen mening:
Ik snap niet goed of dit veel beter zal zijn. Ik bedoel er zal veel meer betaald moeten worden door de studenten, en dan gaat het hoger onderwijs alles uitgeven aan verschillende onderzoeken zodat ze meet autonoom kunnen zijn. Persoonlijk vind ik dat geen geweldig idee. Ik begrijp wel dat de hoge scholen en universiteiten een tegenprestatie verwachten nadat het inschrijvingsgeld zo fors is gestegen. Want niet enkel de studenten maar ook zij zullen hier de dupe van zijn. Er zal worden wel worden bespaard door dit plan wat ik dan wel een goed punt vind. Maar gaat elke school in het hoger onderwijs om kunnen geen met de verantwoordelijkheid? Want ik denk niet dat dit de gemakkelijkste taak is. De druk wordt minder, maar dat wil niet zeggen dat alles niet correct geregeld moet zijn. Naar mijn mening mag het plan beter uitgewerkt worden maar het is op de goede weg. Ze hebben nog tijd tot 2020 dus ik zie hier misschien wel iets goeds uit verder komen.

S*lke.Sas
24th November 2014, 15:02
Ik geloof niet in het systeem van zelfbeoordeling. In een ideale wereld doet men dit op een kritische en eerlijke manier, maar in realiteit zijn er meestal eigen belangen mee gemoeid. Veel mensen praten niet tegen hun eigen winkel. Een extern orgaan kan nog steeds meer strengheid en objectiviteit aanbieden. Het verleden heeft aangetoond wat dit soort 'vrijheid' in bepaalde instellingen kan aanrichten. In Nederland heeft men ook een review gedaan van een gelijkaardig systeem, daar bleek dat sommige studierichtingen die zichzelf een voldoende hadden gegeven in realiteit geen voldoende verdienden. Dat de instelling van binnenuit mee zeggenschap heeft, is wel goed, aangezien zij meer op de hoogte zijn van hoe het er in praktijk aan toe gaat.

Lisse.A*rts
24th November 2014, 22:00
Dat klopt inderdaad, ik denk persoonlijk ook dat het een te grote verantwoordelijkheid is. Het is niet het eerste het beste onderwerp dat men gaat beoordelen, het is het hogere onderwijs en dit moet inderdaad correct gebeuren. Het gaat hier om de toekomst van vele jongen, fouten kan men zich niet veroorloven, het moet juist zijn. Bij het systeem van de inspectie wordt dit op de meest correcte manier gecontroleerd.