PDA

Bekijk de volledige versie : Spanje geschokt door kindermisbruikzaak in de Kerk


Robin.C*bbaut
23rd November 2014, 10:50
De zaak ging aan het rollen toen een 24-jarig slachtoffer een brief naar paus Franciscus schreef. In Granada zijn ondertussen al enkele priesters, geschorst. Het Spaanse gerecht onderzoekt de zaak nu verder. Het zou gaan om misbruik van jonge kinderen.

Het onderzoek werd ingeleid op aandringen van paus Franciscus zelf, nadat het hoofd van de katholieke kerk van het slachtoffer deze zomer een brief had ontvangen. De jongeman had naar eigen zeggen jarenlang tevergeefs geprobeerd ‘alle gruwelijke herinneringen te begraven’. Hij besliste dan het misbruik eerst bij de paus en vervolgens in oktober bij de autoriteiten aan te kaarten om anderen een dergelijk leed te besparen.

Na de ontvangst van de vijf pagina’s tellende brief had de paus hem in augustus persoonlijk getelefoneerd en hem in de naam van de kerk om vergiffenis gevraagd en de jonge universiteitsprofessor uitgenodigd naar het Vaticaan te komen. ‘Ik heb je brief meerdere keren gelezen. Jouw verhaal heeft me erg aangegrepen, ik heb enorm veel pijn gevoeld’, zou de kerkvorst (77) gezegd hebben aan de telefoon.

Geen geïsoleerd geval

Uit speurderskringen vernam het staatspersbureau Efe dat het misbruik van het vandaag 24-jarige slachtoffer, destijds een misdienaar, zeker tien jaar geleden ‘gedurende jaren’ heeft plaatsgevonden. De man zou zijn misbruikt tussen zijn dertiende en zeventiende. Een politiewoordvoerder zei dat momenteel wordt onderzocht of er nog andere slachtoffers van de beschuldigden en/of er nog andere medeplichtigen waren. Arrestaties zijn voorlopig niet voorzien.

De onlinekrant Elconfidencial.com schreef dat de autoriteiten niet van een geïsoleerd geval uitgaan. Het misbruikschandaal kan tot één van de ergste in de geschiedenis van Spanje uitgroeien. De geestelijken hadden met kinderpornobendes samengewerkt. Volgens de krant El País werkten de priester in een soort sekte, met een verkozen leider en brainwashing sessies voor de slachtoffers.

Sinds zijn ambtsaanvaarding in maart 2013 treedt de nieuwe paus op tegen kindermisbruik in de kerk. Eind vorig jaar richtte hij een commissie voor de bescherming van minderjarigen op. Enkele dagen geleden riep de Argentijn een nieuwe raad in het leven, die het wegwerken van de achterstand van het aantal misbruikgevallen en andere zwaarwegende delicten in de roomskatholiekek kerk moet vergemakkelijken.

Bron: De Standaard, 23/11/2014, 8u22 (door llo, bron: VRT/Belga/El Pais)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141123_01390601

Eigen mening: Meer en meer zaken van kindermisbruik in de Kerk duiken op. Niet alleen in België maar ook in andere landen. Nu staat Spanje in the picture. Wat ik wel een goede zaak vind, is dat de paus dergelijke zaken aanpakt en niet in de doofpot wilt stoppen, want dit zou men vroeger zeker proberen te doen. Men zou zich toch eens moeten afvragen hoe het komt dat zoveel priesters kinderen hebben misbruikt. Zou dit niet het gevolg kunnen zijn van het celibaat? Dit topic zou best eens bespreekbaar worden gemaakt in de Kerk. Ik vraag me af of in de Protestantse Kerk, waar de dominees een partner mogen hebben, het percentage kindermisbruik ook zo hoog ligt.